Radulović: Crnogorsko društvo naklonjeno je političkom Zapadu, građani budućnost vide isključivo u Evropi

"Mi smo dio bogatog evropskog nasljeđa i vjerujemo da svoju posvećenost zajedničkoj budućnosti dokazujemo naporima koje svakodnevno preduzimamo u okviru reformskih procesa", istakao je Radulović

7139 pregleda 11 komentar(a)
Radulović i Picula, Foto: MVP
Radulović i Picula, Foto: MVP

Crnogorsko društvo naklonjeno je političkom Zapadu, građani Crne Gore svoju budućnost vide isključivo u Evropi saopštio je Đorđe Radulović, ministar vanjskih poslova Crne Gore u razgovorima sa poslanicima Evropskog parlamenta (EP).

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) je saošđteno da je na današnjem sastanku Radulovića i poslanika EP Tonina Picule konstatovano da je "Crna Gora važan partner i prijatelj Evropske unije u Regionu koji ima veliki geopolitički značaj za evropsku budućnost".

U saopštenju se dodaje da šef crnogorske diplomatije boravi u Briselu, kao član delegacije na NATO samitu održanom juče, koju je predvodio predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

Iz MVP su kazali da je Radulović ukazao na značaj koji proces evropske integracije ima za stabilnost i društveni napredak Crne Gore, istakavši da je crnogorsko društvo naklonjeno političkom Zapadu, te da građani Crne Gore svoju budućnost vide isključivo u Evropi.

"Mi smo dio bogatog evropskog nasljeđa i vjerujemo da svoju posvećenost zajedničkoj budućnosti dokazujemo naporima koje svakodnevno preduzimamo u okviru reformskih procesa", istakao je Radulović.

Kako je rekao, Zapadni Balkan očekuje da evropski partneri intenzivnije podrže integracioni proces našeg Regiona, izrazivši uvjerenje da će održavanjem Međuvladine konferencije za Crnu Goru EU poslati jasan politički signal da proces proširenja ostaje visoko na listi njenih prioriteta.

Iz MVP je saopšđteno da je Picula pozdravio intenziviranje aktivnosti i sveukupnih napora Crne Gore u pretpristupnim pregovorima, izrazivši uvjerenje da će otvoreniji pristup dovesti do kvalitetnijih reformi, te konkretnih rezultata u oblastima koje su temelj demokratskih procesa.

"EU će podržati sva nastojanja Crne Gore, usmjerene ka članstvu u EU", kazao je Picula.

Iz MVP je saopšteno da se tokom boravka u Briselu, Radulović sastao i sa poslanikom Evropskog parlamenta Dejvidom MekAlisterom.

Navodi se da je tom prilikom, šef crnogorske diplomatije "informisao sagovornika o reformskim procesima u zemlji, izrazivši uvjerenje da će u ostvarenju glavnog vanjskopolitičkog cilja Crne Gore – članstva u EU, politička i ekspertska podrška naših partnera ostati neupitna".

Sa sastanka Radulovića i MekAlistera
Sa sastanka Radulovića i MekAlisterafoto: MVP

"Sprovođenje evropskih politika je srž naših reformi, a za dostizanje najviših standarda očekujemo dalju pomoć naših prijatelja iz Evrope", kazao je Radulović.

MekAlister je kazao da Evropa stoji uz region Zapadnog Balkana, te da će nastaviti da promoviše evropsku agendu na ovim prostorima.

U tome je uloga Crne Gore veoma važna, kao države koja je pokazala zrelost i odgovornost u dosadašnjim pregovorima, uzimajući u obzir svaku konstruktivnu kritiku i sugestiju. Radujemo se zajedničkoj budućnosti i vjerujemo da je jedinstvo Evrope jedino moguće promovisanjem proširenja naše porodice na Zapadni Balkan", poručio je MekAlister.

Iz MVP su naveli da je tokom sastanaka bilo riječi o predstojećoj Međuvladinoj konferenciji, koja je planirana za 22. jun, kao i o aktuelnim dešavanjima na evropskoj političkoj sceni sa fokusom na epidemiju i ekonomski oporavak.

Bonus video: