"Pitanje Zapadnog Balkana je ne samo evropsko, već i globalno pitanje"

Sasoli Krivokapiću: Crna Gora je nada EU

"Pomoći ćemo vam da otklonite zastoje na putu ka EU. Za tako nešto neophodno je uložiti dodatne napore i učinak mora biti bolji"

5814 pregleda 12 komentar(a)
Krivokapić i Sasoli, Foto: Vlada Crne Gore
Krivokapić i Sasoli, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora je nada Evropske unije (EU), saopštio je David Sasoli, predsjednik Evropskog parlamenta u razgovoru sa predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.

Iz Vlade je saopšteno da se drugog dana posjete Briselu, Krivokapić sastao sa visokim zvaničnicima EU, te da je danas razgovarao sa Sasolijem sa kojim je razmijenio mišljenje o pregovaračkoj poziciji Crne Gore i statusu integracionog procesa.

"Pomoći ćemo vam da otklonite zastoje na putu ka EU. Za tako nešto neophodno je uložiti dodatne napore i učinak mora biti bolji. Pitanje Zapadnog Balkana je ne samo evropsko, već i globalno pitanje. Ukazao sam na dužnost Evropskog parlamenta da radi sa nacionalnim parlamentima u pravcu ubrazavanja procesa integracija", kazao je Sasoli, poručivši da je važno raditi na smirivanju političkih tenzija.

Sasoli je kazao i da Crna Gora ima prijatelja u EUi, koja želi još bliže odnose s Crnom Gorom i pruža joj dodatnu podršku.

U saopštenju Vlade se navodi da su se sagovornici saglasili da iako Vlada vodi pregovarački proces, sve grane vlasti moraju dati jednak doprinos, te izrazili očekivanje da će Skupština Crne Gore iskazati puni demokratski potencijal kako bi svi politički subjekti, u skladu sa izbornom voljiom građana, dali doprinos evropskoj agendi Crne Gore.

"Ključni principi Vlade počivaju na temeljima demokratije, vladavine prava i borbi protiv korupcije", rekao je Korivokapić.

On je, dodaje se u saopštenju Vlade, informisao sagovornika o "aktivnostima koje sprovodi Vlada te iskazao opredjeljenje Vlade da jača kadrovski potencijal kako bi preostale reforme i obaveze na integracionom putu bile sprovedene u najkraćem roku".

"Vjerujem da ćemo do kraja mandata 42. Vlade biti spremni za članstvo. Jačamo kapacitete na svim pozicijama i na tom planu nećemo praviti kompromise", rekao je je Krivokapić

Iz Vlade su kazali da je na sastanku potvrđena opredijeljenost EP da bude pouzdan partner Crnoj Gori na planu ispunjavanja preostalih obaveza, do statusa punopravnog članstva u EU.