Kad je Marko vidio Dražu: Predsjednik Opštine Nikšić na otkrivanju spomenika saradniku okupatora

"Dolazimo da iskažemo poštovanje prema jednoj ličnosti koja tek sada isplivava na našu istorijsku scenu u svom punom sjaju i kako bude vrijeme prolazilo tako će i snažnije i snažnije sijati i davati svoj primjer drugima", rekao je tada Kovačević

45948 pregleda 3520 reakcija 242 komentar(a)
Kovačević na otkrivanju i osveštanju spomenika Mihailoviću, Foto: Screenshot/Youtube
Kovačević na otkrivanju i osveštanju spomenika Mihailoviću, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević prisustvovao je 2019. godine otkrivanju i osveštanju spomenika komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini i četničkom vođi Draži Mihailoviću u Ravnogorskom parku u Bileći u Bosni i Hercegovini (BiH).

"Dolazimo da iskažemo poštovanje prema jednoj ličnosti koja tek sada isplivava na našu istorijsku scenu u svom punom sjaju i kako bude vrijeme prolazilo tako će i snažnije i snažnije sijati i davati svoj primjer drugima", rekao je tada Kovačević za Radio televiziju Republike Srpske (RTRS).

Kovačević je 14. maja gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti rekao da ne propagira četničku ideologiju.

U Novoj srpskoj demokratiji (NSD) čiji je Kovačević član nije nikakva novost propagiranje četničke ideologije - od lidera Andrije Mandića koji je navodno proglašen i četničkim vojvodom, do jednog od lidera te partije u Beranama Gorana Kikovića koji je bio prisutan na četničkim skupovima u toj opštini.

Kovačević je ranije svoje fotografije u četničkoj uniformi objašnjavao pozorišnim predstavama.

Četnički pokret je nakon sloma Kraljevine Jugoslavije pokušao stvoriti zametak pokreta otpora na fonu odbrane interesa države koja se raspala u Aprilskom ratu 1941. godine.

Međutim, vrlo brzo je taj pokret stupio u otvorenu kolaboraciju, s namjerom da kroz resursnu podršku okupatoru ojačaju svoje pozicije u nastupajućem sukobu sa ostalim kvislinškim pokretima.

No, tek će konflikt sa partizanima odrediti njihovu sudbinu, svodeći ih na tek jedan od poraženih kvislinških pokreta, koji će 1945. zajedno sa ustašama i nacistima bježati pred napadima partizanskih i crvenoarmejskih korpusa.

Mihailovića su nakon Drugog svjetskog rata nove komunističke vlasti osudile na smrt zbog kolaboracije sa okupatorom i ratnih zločina.

Bonus video: