Sa izbornim reformama zapelo opet zbog bojkota

Odbor za izbornu reformu nema kvorum za rad, nema ni odluke o novom roku

4801 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu blokiran je nakon što su to skupštinsko tijelo juče napustili preostali članovi opozicije, bez kojih to tijelo nema kvorum za rad.

Poslanici Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša, Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, Bošnjačke stranke (BS) Kenana Strujić Harbić i Albanske liste Genci Nimanbegu, saopštili su da neće učestvovati u radu Odbora dok se, kako su naveli, ne stvori ambijent u kojem će dijalog i kompromis biti važniji od partikularnih uskopartijskih interesa. Tako su se ovi poslanici pridružili onima iz Demokratske partije socijalista (DPS), koji odnedavno bojkotuju Odbor.

Četvoro poslanika je u zajedničkom saopštenju istaklo da su već kod kompletiranja sastava ovog skupštinskog tijela pridruženim članovima iz NVO i akademske zajednice, predstavnici parlamentarne većine pokazali manjak volje za dijalogom i kompromisom.

Mugoša, Vuksanović Stanković, Strujić Harbić i Nimanbegu prekjuče su napustili sjednicu Odbora jer za pridruženog člana iz akademske zajednice nije izabran predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Zlatko Vujović.

„Radi se o kandidatu koji je koordinirao monitoringom svih nacionalnih izbora u Crnoj Gori od 2000. do 2012. godine i koji je, između ostalog, kao jedan od predstavnika građanske inicijative svojevremeno zastupao na plenarnom parlamentarnom zasjedanju nekoliko zakonskih rješenja koji su među zadacima Odbora. Sve ukazuje da u dosadašnjem radu Odbora kod parlamentarne većine ne postoji suštinska namjera da se realizuju ciljevi zbog kojih je to skupštinsko tijelo formirano“, piše u zajedničkom saopštenju četvoro poslanika. Odbor je ranije odbio da izabere predstavnika CeMI-ja za pridruženog člana iz NVO, bez obzira što ta organizacija godinama prati izborne procese.

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu juče je trebalo da raspravlja o predlogu da se do 31. decembra produži rad Odbora za izbornu reformu, ali je sjednica odgođena nakon odluke opozicionih poslanika.

Oni su u saopštenju poručili da će aktuelnu situaciju predočiti Delegaciji Evropske unije (EU) u Crnoj Gori i predsjedniku parlamenta Aleksi Bečiću.

„A sve u cilju stvaranja neophodnih pretpostavki za eventualni dalji rad Odbora, odnosno našu participaciju u njegovom radu“, dodaju oni.

Poslanici dijela opozicije naveli su i da je Odbor trebalo da bude mjesto dogovora, kompromisa i političke odgovornosti aktera na političkoj sceni.

„Mi, članovi Odbora iz opozicije, od samog početka njegovog rada smo pokazivali veoma posvećen odnos prema svim njegovim zadacima, a o čemu svjedoči i činjenica da je u okviru radnih grupa Odbora upravo najviše urađeno u onoj kojom je rukovodila članica Odbora iz opozicije“, zaključuje se u saopštenju.

Opozicija (sadašnja vlast) je i u prethodnom sazivu Skupštine u više navrata bojkotovala rad odbora za izborne reforme, koji, na kraju, nije ostvario nikakve rezultate. Tadašnji privremeni Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, formiran je 12. novembra 2018. godine. U početku je u radu tog tijela osim sedam predstavnika vlasti učestvovalo i pet predstavnika opozicije, među kojima su bili poslanici Demokratskog fronta (DF), ali ne i poslanici Demokrata i GP URA, partija koje su bojkotovale parlament.

Nedugo nakon prve sjednice Odbora, DF je odlučio da do daljeg napusti i Skupštinu i Odbor zbog hapšenja jednog od njihovih lidera, Nebojše Medojevića, koji je odbio da svjedoči u slučajevima pokrenutim zbog optužbi koje je izrekao na račun glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. DF se, ipak, kasnije vratio u Odbor.

Krajem avgusta 2019, glasovima tada vladajućeg DPS-a i uz oštro protivljenje DF-a, Skupština je usvojila odluku kojom su poslanici Demokrata Momo Koprivica i Danilo Šaranović, izabrani za članove Odbora, iako je njihova partija bila u bojkotu.

Manje od dva mjeseca kasnije, DF je napustio Odbor (ali ne i Skupštinu), poručivši da to čini zbog DPS-a koji ne želi dijalog i suštinsku promjenu izbornih zakona.

Odbor je nastavio da funkcioniše još dva mjeseca, kad su Koprivica i Šaranović saopštili da neće učestvovati u njegovom radu dok se iz skupštinske procedure ne povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je kasnije usvojen. Na posljednjem sastanku, održanom 18. decembra 2019, konstatovano je da nema kvoruma za odlučivanje, čime je ozvaničen kraj rada ovog skupštinskog tijela.

Bonus video: