protest ispred ministarstva- izražena podrška razrješenju leposavića

"Vlada da zaustavi učešće u negiranju genocida i ostalim velikosrpskim aktivnostima"

Protest je organizovala Građanska inicijativa "21. maj", a podržala nevladina organizacija Forum slobodnih građana "Luča"

11320 pregleda 598 reakcija 22 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Alisa Hajdarpašić
Sa protesta, Foto: Alisa Hajdarpašić
Ažurirano: 16.06.2021. 13:23h

Tridesetak građana okupilo se ispred Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava u Podgoriici kako bi izrazili podršku razrješenju resornog ministra Vladimira Leposavića.

Poslanici će danas u Skupštini raspravljati o predlogu premijera Zdravka Krivokapića za razrješenje ministra Vladimira Leposavića zbog relativizovanja genocida u Srebrenici, a njegova smjena zavisiće od odluke najveće opozicione stranke, Demokratske partije socijalista (DPS) da prisustvuje glasanju.

Povezani članci

16. Jun 2021.

Leposavić kao novi test za vlast

Protest je organizovala Građanska inicijativa "21. maj", a podržala nevladina organizacija Forum slobodnih građana "Luča".

Svi okupljeni građani nosili su "Cvijet Srebrenice" iskazujući tako počast i poštovanje žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini i solidarnost sa njihovim porodicama.

Oni su minutom ćutanja odali počast žrtvama genocida.

Sa skupa je građanski aktivista Aleksandar Zeković poručio da je negiranje neraskidivi dio genocida i naznaka budućeg i novog nasilja.

"Vlada Crne Gore je pozvana da zaustavi svoje učešće u negiranju genocida i ostalim velikosrpskim aktivnostima i da novim kadrovskim rješenjima i odlučnim aktivnostima podrži borbu protiv poricanja i relativizovanja genocida", kazao je Zeković.

Zeković
Zekovićfoto: Alisa Hajdarpašić

Okupljeni građani su zatražili da Skupština Crne Gore razriješi Leposavića.

Prisutni su nosili transparenti "Zločin se ne isplati", "Pamtimo genocid", "Opasno je negirati genocid", "Leposaviću odlazi", “Skupština Crne Gore da podrži pravdu i pomirenje"…

Zeković je predao Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava pismo Munire Subašić, predsjednice Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa - Majke Srebrenice i Murata Tahirovića, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Pismo prenosimo u cjelosti:

PISMO MAJKI SREBRENICE I ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA CRNOGORSKOJ JAVNOSTI

"Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" i Udruženje žrtava i svjedoka genocida zatražili su još 30. marta 2021. godine izvinjenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore, Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Na žalost crnogorske i regionalne javnosti čin izvinjenja je izostao, što ide u prilog razmišljanjima da je ministar Leposavić dio nacionalističke politike kojoj je, kroz negiranje genocida i relativizovanje zločina, cilj da ne dođe do pomirenja na prostorima bivše Jugoslavije.

Genocid u Srebrenici je dokazan kroz niz sudskih presuda, a jedna od posljednjih presuda je izrečena nedavno Ratku Mladiću. Sud je zločincu Mladiću potvrdio doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva više od 8.000 Bošnjaka u genocidu u Srebrenici jula 1995. godine. Presude su svima važne, bez obzira na nacionalno i vjersko porijeklo, bez obzira na prostor u kojem živimo, zato što nam one svima, bez razlike, pomažu da se otkloni strah da će se nešto slično ponovo dogoditi.

Zahvalni smo građanskim strukturama i pojedincima u Crnoj Gori, koji pomažu građanima Crne Gore da prihvate i razumiju činjenice u vezi genocida u Srebrenici i što neprestano ukazuju da je masakr u Srebrenici u “zaštićenoj zoni UN-a”, bio najteži zločin bio najteži zločin počinjen u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Važno je da se čuje pravda.

Niko više ne može vrijeđati žrtve genocida, zločina protiv čovječnosti, udruženog zločinačkog poduhvata... Mi, preživjele žrtve genocida, nećemo to dozvoliti, i dobro je što se i iz same Crne Gore čuje glas da je to neprihvatljivo.

Porazno je za Vladu Crne Gore da u svojim sopstvenim redovima ima ministre koji negiraju genocid i druge ratne zločine, samo zbog svoje nacionalne i vjerske ostrašćenosti i motiva da se po tom osnovu samoidentifikuju sa zločincima.

Okupljanje ispred Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava je humana i dobronamjerna aktivnost koja pomaže građanima Crne Gore da se poistovjete sa žrtvama genocida u Srebrenici i iskažu poštovanje i solidarnost sa preživjelim žrtvama genocida, njihovim porodicama, potomcima, sunarodnicima...

Ministra Leposavića smo već prepoznali kao čovjeka koji umjesto da traži istinu, gaji suosjećanje i poštovanje prema majkama i ljubav, on gaji mržnju. Bez obzira da li će pod pritiskom građana podnijeti ostavku, bez obzira da li će izostati mudrost i savjest Skupštine Crne Gore da ga napokon razriješi, njegova je politika osuđena na propast. On će zbog mržnje u sebi, kad tad, ostati sam.

Koristimo priliku još jednom pozovemo poslanike i poslanice Skupštine Crne Gore da odbace politiku i praksu negiranja genocida u Srebrenici i ratnih zločina, i da shodno tome razriješe od daljih dužnosti u Vladi i na javnoj sceni Crne Gore Vladimira Leposavića.

Crna Gora zaslužuje da iskorači i da se ne prepoznaje po nacionalizmu, negatorima genocida, veličanju ratnih zločinaca, mržnji i podržavanju velikosrpskih planova", piše u pismu.

Na skupu se obratio direktor Foruma slobodnih građana "Luča" Nebojša Mrvaljavić, koji je zatražio da Više državno tužilaštvo u Podgorici javnost upozna sa statusom predmeta koje im je proslijedilo Vrhovno državno tužilaštvo, a odnosi se na krivičnu prijavu protiv Leposavića koji je Forum podnio prije dva ipo mjeseca kako bi se provjerilo da li u njegovom govoru, u Skupštini Crne Gore, kada je relativizovao genocid u Srebrenici da li ima elemenata krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje ili drugog krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Mrvaljević je istakao značaj pravosnažne presude Ratku Mladiću za budućnost kompletnog regiona.

Podsjetio je na riječi Munire Subašić, predsjednice "Pokreta Majke enklave Srebrenice i Žepe", koja je nakon pravosnažne presude, rekla: "Danas je poruka moja – da vide svi oni koji čine zločin da se ne isplati biti zločinac. A mojoj unučadi koju imam želim da imaju prijatelje Srbe, Hrvate, Bošnjake, da žive u miru i rahatluku", kazao je Mrvaljević.

On se pridružio zahtjevu građanske inicijative “21. maj” i i poručio “Ministre Leposaviću zbog dobra i napretka svakog građanina, zbog Crne Gore, olakšaj svima i podnesi ostavku”.

On se pridružio zahtjevu Građanske inicijative "21. maj" i i poručio "ministre Leposaviću zbog dobra i napretka svakog građanina, zbog Crne Gore, olakšaj svima i podnesi ostavku".

Okupljeni su prošetali do Vlade Crne Gore i predali pismo Munire Subašić i Tahira Muratovića, a nakon toga su krenuli prema Skupštini Crne Gore.

Jasavić i Zeković
Jasavić i Zekovićfoto: Alisa Hajdarpašić

U ime okupljenih građana pismo su Skupštini predali Aleksandar Zeković i Azra Jasević, jer grupi građana policija nije dozvolila iz bezbjednosnih razloga da dođe do Skupštine, zato što su se ispred Skupštine okuplili građani u znak protesta podrške Leposavića ostanka na funkciju. Jasević i Zeković uprkos upozorenjima policije da u Skupštinu ne bi trebalo da uđu na glavnom ulazu, nego na sporednom iz bezbjednosnih razloga, njih dvoje su ušli na glavni ulaz prolazeći pored grupe protestanata suprotnih stavova i uz obezbjeđenje policije. Iz mase su se čule naizmenične psovke i prozivke.