Radović: 17. jun će trajno ostati kao sraman čin nasilnog i bahatog prekrajanja izborne volje građana

"Tih dana umjesto slika tradicionalnog budvanskog gostoprimstva i turističkih ljepota našeg grada, iz Budve su emitovane slike nasilja i bezakonja koje će kad-tad morati da dobije sudski epilog"

7309 pregleda 14 komentar(a)
Radović i predsjednik Opštine Budva Marko carević tokom prošlogodišnjih dešavanja u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Radović i predsjednik Opštine Budva Marko carević tokom prošlogodišnjih dešavanja u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Skupštine Opštine (SO) Budva Krato Radović (Demokratska Crna Gora) poručio je danas da će 17. juna, kada se navršava godina od turbulentnih, i za Budvu nezapamćenih događaja, trajno ostati zabilježeni kao sraman čin nasilnog i bahatog prekrajanja izborne volje građana.

Upravna inspekcija je prošle godine uz policijsku silu, hapšenjem opštinskih funkcionera, ušla u zgradu Opštine Budva, omogućivši instaliranje nove gradske uprave, podržane od odborničke većine - Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD), Crnogorska i odbornik Stevan Džaković.

"Tih dana umjesto slika tradicionalnog budvanskog gostoprimstva i turističkih ljepota našeg grada, iz Budve su emitovane slike nasilja i bezakonja koje će kad-tad morati da dobije sudski epilog. 17. juna zaćutala je istina, zanijemila je pravda, a sloboda je bila potpuno pogažena. Događaji koji su nakon toga uslijedili obilježiće crnogorsku političku scenu i daće nemjerljiv doprinos prvoj demokratskoj tranziciji vlasti u istoriji našeg višepartijskog sistema. Sukob dva sistema vrijednosti, dva poimanja ideala slobode i pravde predstavljali su osnov mimoilaženja dvije suprostavljene strane. Sa jedne strane imali smo samoproklamovanu vlast nastalu političkom korupcijom koja je opstajala uz represivni policijski aparat i podršku tada vladajućeg tridesetogodišnjeg režima dok smo sa druge strane imali legitimno izabranu vlast utemeljenu isključivo na izbornoj volji naših sugrađanki i sugrađana uz primjere nevjerovatne solidarnosti i hrabrosti da se odbrani Ustavom zagarantovana pravda i sloboda", saopštio je Radović.

Kako je naglasio "o scenama bezočnog nasilja, policijske brutalnosti i institucionalnog poraza najbolje svjedoče snimci koji su obišli region i svijet ali i svi građani Budve koji su tih dana nosili gorčinu i tugu zbog svega navedenog".

"Međutim, ti isti građani Budve su svjedočili i scenama zadivljujućeg jedinstva i odlučne namjere da se sačuva izborna volja građana ali i ljudsko dostojanstvo i moral koji su, kao nikada prije, tih dana bili potpuno pogaženi. Obilježavanjem godišnjice od nemilih događaja želim da se zahvalim građanima Budve koji su danonoćno branili izbornu volju iskazavši miran protest protiv nezakonitog i nasilnog preuzimanja vlasti, i bili izloženi najsurovijoj torturi od strane organa bezbjednosti instruiniranih od strane političkih režima DPS. Posebnu zahvalnost dugujem svim mojim političkim saborcima i prijateljima koji su mi pružali podršku u mjesecima koji su uslijedili. Izražavam zahvalnost i mojim kolegama iz političkih partija sa kojima sam branio pravo na slobodu mišljenja i odlučivanja", kazao je Radović.

On je naglasio da "iskrenu zahvalnost duguje i zaposlenima u Opštini Budva i javnim preduzećima".

"Naročito zaposlenima u komunalnoj policiji, vatrogasnoj službi i ostalima koji su, uprkos prijetnjama i ucjenama, pružali nesebičnu podršku našoj borbi. Događaji koji su obilježili turbulentno, i nadam se neponovljivo, ljeto 2020. i avgustovski izbori iste godine, ogolili su svu nemoć tadašnjeg režima koji je svoj opstanak zasnivao isključivo na nezakonitoj primjeni sile i teškim institucionalnim zloupotrebama. Rezultati avgustovskih izbora poslali su jasnu poruku bivšem režimu da se legitimitet i legalitet vlasti isključivo može zasnivati na slobodnoj izbornoj volji naših građana. Ovi događaji nas jasno upozoravaju i obavezuju da čuvamo slobodu, poštujemo izbornu volju i da više nikada ne dozvolimo da primitivizam i kukavičluk pobijede dostojanstvo i hrabrost. To dugujemo našim precima, našim potomcima i svih hrabrim sugrađanima koji su tih dana branili slobodu", zaključio je Radović.

Bonus video: