Marović: Dovodi se u pitanje opstanak Vlade, narušavaju se mrvice zajedničkog razumijevanja

Marović je agenciji MINA kazala da Vlada u kojoj sjede ministri koji negiraju genocid u Srebrenici ne može imati puno povjerenje Brisela

18589 pregleda 22 reakcija 23 komentar(a)
Marović, Foto: Privatna arhiva
Marović, Foto: Privatna arhiva

Ishod inicijative za razrješenje ministra pravde ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića imaće posljedice na više nivoa, od unutrašnjih na političkoj sceni do međunarodnih, ocijenila je izvršna direktorica Politikon mreže Jovana Marović.

Marović je agenciji MINA kazala da Vlada u kojoj sjede ministri koji negiraju genocid u Srebrenici ne može imati puno povjerenje Brisela.

Ona smatra da se dovodi u pitanje opstanak Vlade, narušavaju mrvice zajedničkog razumijevanja koje su preostale među koalicionim partnerima vladajuće većine.

"Što je posebno problematično, Crna Gora se kocka i sa svojim ugledom, međunarodnim obavezama koje je preuzela, procesom evropske integracije u čijem središtu su ove obaveze", rekla je Marović.

Prema njenim riječima, na jednoj strani, to dodatno stavlja u fokus samog ministra, budući da je u ovim okolnostima razrješenje situacije u njegovim rukama.

Marović je rekla da je formiranje Vlade bilo omogućeno zbog definisanja okvira i principa u koje se stavovi Leposavića ne uklapaju, pa se suštinski razmimoilazi sa osnovama na kojima bi trebalo da počiva ova Vlada.

"Sa druge strane, to što ministar ne osjeća kao moralnu obavezu da se nakon relativizacije genocida u Srebrenici povuče iz tima koji ga uz to više i ne želi, a kojem nanosi štetu iz više razloga, nije opravdanje što i partije u Skupštini kalkulišu kako bi trebalo da glasaju i čekaju “povoljan vjetar” za tako nešto", ocijenila je Marović.

Ona smatra da priznavanje genocida u Srebrenici nije samo pitanje poštovanja međunarodnih, već ljudska obaveza svih nas.

Marović je rekla da reakcija Brisela nije izostala kada je Leposavić negirao genocid u Srebrenici u svom odgovoru na poslaničko pitanje, pa sigurno neće ni sada.

"Upravo zbog takve reakcije koje su uslijedile sa ove i više drugih adresa došlo je i do inicijative za razrješenje ministra. Vlada u kojoj sjede ministri koji negiraju genocid u Srebrenici ne može imati puno povjerenje Brisela niti može biti okvir za ispunjavanje obaveza iz pregovoračkog procesa, posebno onih iz poglavlja 23 i 24", zaključila je Marović.

Bonus video: