PORUČIO DA NE PRISTAJE NA UCJENE

Krivokapić: Pokrenuću dijalog sa parlamentarnom većinom, ova Vlada ima dvije opozicije

"Slušao sam i slušam uvrede, najličnije uvrede, osuđivan sam i osuđen što sam prvi premijer na kom se uči demokratija, a koji, kao i svi mi zajedno, i sam uči demokratiju, što volim svoj narod i cijelu Crnu Goru"

90947 pregleda 1076 reakcija 297 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Krivokapić, Foto: Savo Prelević

Po cijenu bilo koje funkcije nikada neću prihvatiti da stvaramo društvo u kom samo partijama pripada ono narodno, ono državno, u kom je opet partijski apetit najčešće primarni motiv, saopštio je danas premijer Zdravko Krivokapić.

"Takvu pobjedu nisam želio jer to i nije pobjeda. Zbog takvog puta opet sam uslovljavan, opet mi prijete gubitkom povjerenja, a narodu produbljivanjem tenzija. Opet sam okrivljen za neposlušnost onima koji smatraju da treba da upravljaju mojom glavom i mojim odlukama samo zato što sam premijer koji ne prihavata ucjene. Teško je biti dijete demokratije, njegovo prvorođenče, glas njegovog vapaja, a ovdje mislim na sve nosioce današnje vlasti, teško je biti prvi, sijati po rođenju, znati sve, a tek učiti, kako se postaje narodu dostupan nakon trideset godina apsolutne nedostupnosti. Uprkos svemu - uspjećemo", istakao je Krivokapić u obraćanju građanima Crne Gore.

On je kazao da otkako je postao mandatar, pa i prije toga, a naročito u posljednje vrijeme, prigovarano mu je sve: da izdaje narod, da izdaje Crkvu, da prodaje, da laže, da trguje sa izbornom pobjedom, pa čak i da švercuje cigarete.

"Slušao sam i slušam uvrede, najličnije uvrede, osuđivan sam i osuđen što sam prvi premijer na kom se uči demokratija, a koji, kao i svi mi zajedno, i sam uči demokratiju, što volim svoj narod i cijelu Crnu Goru. Prihvatio sam to, prihvatio sam da trpim, ali priznajem, nisam se nadao da ovo može ići toliko daleko i biti toliko lično. I ja sam čovjek, ako mi se i to uopšte danas priznaje, a čovjek, pa bio on i premijer, ima granice trpljenja. Borio sam se i borim za promjenu sistema, za borbu i van partija, koja je van partija i otpočela, pobjedu građana Crne Gore shvatio sam, pa prihvatio kao nepristajanje na ucjene, pa ni ja nisam pristao na ucjene", rekao je Krivokapić.

On je upitao "ko smo mi da urušavamo istorijsku pobjedu?"

"Ovo nije pobjeda nas koji smo trenutno na vlasti, ovo je pobjeda van vlasti i van institucija, ovo je pobjeda naroda i istine. Ovaj proces nije savršen, ali zar može biti savršena tranzicija nakon tri decenije totalne uzurpacije. Ova Vlada i ja osuđeni smo od djelova Parlamentarne većine čak i prije nego što smo stupili na dužnost. Raditi u takvim okolnostima konstantne destabilizacije i destrukcije, pa kad se tome dodaju najnezamislivije opstukcije bivšeg režima, gotovo je nemoguće. Ova Vlada, nažalost, ima dvije opozicije. Uprkos svemu – uspjećemo. Dok god sam premijer Crne Gore govoriću samo istinu, govoriću vam iz srca čovjeka koga bole neistine, koji ne prihvata ucjene i nepravdu, pobuniću se na svaki pomen i pokušaj urušavanja vaše pobjede, govoriću u ime borbe zbog koje sam u zalog dao sve", poručio je Krivokapić.

Po njegovim riječima, ovo što se dešava posljednjih dana samo je finale onoga što se, otkako je formirana Vlada, pripremalo i sistematično gradilo, a to je kako tvrdi premijer, pokušaj urušavanja i diskreditacije prve demokratske Vlade u istoriji Crne Gore, Vlade bez Demokratske partije socijalista (DPS).

"Nije to slučajnost, već uigran i dobro pripreman scenario. Uprkos svemu – uspjećemo. Moramo svi zajedno uložiti maksimalne napore u cilju stabilizacije političkih prilika. U ovom trenutku to je naša najsvetija dužnost i obaveza pred vama, građanima, jer je to jedina mjera odgovorne, mudre i zrele državne politike. U tom cilju, kako sam i planirao, u najskorijem roku, pokrenuću dijalog sa svim predstavnicima parlamentarne većine. Zato vas pozivam da vjerujete u zajedničku veličanstvenu izbornu pobjedu 30. avgusta, a ja ću do kraja ostati na braniku zaštite interesa svih građana Crne Gore, makar me i tri puta gore osuđivali i neću nikada pristati na ucjene kojima se od mene traži da za cijenu mog ostanka na čelu Vlade izdam zakletvu koju sam, u trenutku mog imenovanja, vama najličnije dao", poručio je Krivokapić.

Preporučujemo za Vas