Izglasan Zakon o budžetu za 2021.

Demokratska Crna Gora saopštila je da će glasati za razrješenje Leposavića ukoliko sjednici ne bude prisustovala Demokratska partija socijalista, koja bojkotuje Skupštinu

173048 pregleda 629 reakcija 109 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.06.2021. 21:11h

Prijedlog zakona o budžetu izglasan je sa 42 glasa za, bez protiv i uzdržanih.

Za predlog Zakona o budžetu glasao je i poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu.

Poslanici su se prethodno izjasnili o amandmanima.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić
Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajićfoto: Savo Prelević

Na predlog zakona o budžetu bila su podnijeta 66 amandmana. Od toga SDP je podnio 15, od kojih je Skupština odbila 14, jer je SDP povukao jedan amandman.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković je obrazlažući dio amandmana SDP-a kazala da su tražili da se obezbijedi 300.000 eura za rekonstrukciju zgrade u Kolašinu u kojoj je 1941. godine održano zasijedanje zemaljskog antifašističkog vijeća. Tražili su, između ostalog, da se za rekonstrukciju brda Sveti Ivan - Kamenički most obezbijedi 10 miliona eura, 200.000 eura za završetak fiskulturne sale OŠ “Mrkojevići” u Baru…

Raško Konjević (SDP) je kazao da su kroz set amandmana pokušali da nadomjeste skoro dva miliona eura koja su budžetom manje opredijeljena Prijestonici Cetinje u odnosu na ono što joj zakonski pripada.

Amandmanima su, kako je rekao, tražili i povećanje plata zdravstvenim radnicima i zaposlenima u sektoru policije od po 10 odsto.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) BGoris Mugoša je kazao da je Vlada prihvatila njihov amandman da se obezbijede turistički vaučeri za preko 500 zaposlenih u sektoru socijalne i dječje zaštite. Istakao je da je Vlada prihvatila i da se opredijele sredstva za početak rada Alimentacionog fonda i da je sada na poslanicima da usvoje zakon.

Sve ostale amandmane koje su podnijeli na Zakon o budžetu Skupština je danas odbila.

Poslanik Slaven Radunović (DF) je, između ostalog, tražio da se obezbijedi million eura za obavljanje tradicionalnog popisa u ovoj godini, što je Skupština prihvatila.

Ministar finansija Milojko Spajić je rekao da nema potrebe za dodatnih million eura, jer ima dovoljno sredstava za tu namjenu.

Prošao je, između ostalog, amandman Miloša Konatara (CnB) da se izdvoji 100.000 eura za izgradnju fiskulturne sale OŠ "Mrkojevići " u Baru i 300.000 za izgradnju sale u OŠ "Lovćenski partizanski odred” na Cetinju.

Draginja Vuksanović-Stanković je kazala da će SDP podržati amandmane, navodeći da su slične amandmane i sami podnijeli.

Poslanici u Skupštini Crne Gore glasaju o više akata, među kojima je i smjena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića i Rezolucija o Srebrenici.

Njegovu smjenu pokrenuo je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

Demokratska Crna Gora saopštila je juče da će glasati za razrješenje Leposavića ukoliko sjednici ne bude prisustovala Demokratska partija socijalista, koja bojkotuje Skupštinu.

URA je ranije najavila da će podržati smjenu Leposavića, dok je Demokratski front izričito protiv.

Glasanje je bilo planirano za 15 časova, ali je kasnilo više od tri sata zbog sjednica radnih tijela.

Na početku sjednice u sali nijesu poslanici Demokratske partije socijalista.

Bivši premijer, sada poslanik DPS-a Duško Marković oko 19 časova došao je u Skupštinu što ukazuje na mogućnost da ta partija prekine bojkot kada na dnevni red dođe predlog o razrješenju ministra pravde Vladimira Leposavića.

Duško Marković
foto: Savo Prelević

Iz DPS-a su ranije rekli da će odlučiti uoči glasanja hoće li ući u skupštinsku salu.

Marković je i prije bojkota DPS-a rijetko prisustvovao sjednicama parlamenta.

Skupština je usvojila Zakona o državnoj upravi i Zakona o unutrašnjim poslovima.

Raško Konjević (SDP) je obrazlažući amandmane na Zakon o unutrašnjim poslovima rekao da MUP griješi što uvodi mogućnost da neko iz MUP-a, posebno Minsitarstva odbrane može da bude kandidat za direktora policije.

Konjević
Konjevićfoto: Savo Prelević

"Mislimo da je sasvim dovoljno bilo da to mogu ljudi iz policije, Tužilaštva, ANB. To nije dobro ni za direktora ni za pomoćnika direktora policije".

Ministar MUP-a Sergej Sekulović je kazao da je za to da policija iz sebe reprodukuje rukovodni kadar, ali za pet do deset godina.

"Policija još nije reformisana na pravi način".