Radulović i Čavušoglu potpisali Memorandum o saradnji u domenu protokolarnih poslova

„Akcenti sastanka bili su posvećeni jačanju saradnje Crne Gore i Turske u oblastima od obostranog interesa, prevashodno u privredi i turističkom sektoru, koji su ključni u izazovnom vremenu oporavka ekonomija“, navodi se u saopštenju

16024 pregleda 1 komentar(a)
Čavušoglu i Radulović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Čavušoglu i Radulović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu potpisali su u Antaliji Memorandum o saradnji između ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Turske u domenu protokolarnih poslova koji će doprinijeti intenzivnijoj saradnji u toj oblasti.

Radulović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, kazao da je uvjeren da će, imajući u vidu da je opredjeljenje Crne Gore širenje kapaciteta ekonomske diplomatije, sjutrašnje otvaranje Konzulata u Antaliji na čelu sa počasnim konzulom Erkanom Jilmazom, doprinijeti dinamiziranju aktivnosti u pogledu privlačenja turskih investicija.

„Akcenti sastanka bili su posvećeni jačanju saradnje Crne Gore i Turske u oblastima od obostranog interesa, prevashodno u privredi i turističkom sektoru, koji su ključni u izazovnom vremenu oporavka ekonomija“, navodi se u saopštenju.

Čavušoglu je ocijenio da je bilateralni susret još jedna potvrda da Crnu Goru i Tursku povezuju dobri međudržavni odnosi koji su praćeni intenzivnim političkim dijalogom i zavidnim nivoom međusobnog razumijevanja i saradnje.

On je ukazao na značaj savezništva u NATO, gdje dvije zemlje sarađuju u okviru važnom za globalnu bezbjednost.

Navodi se da je istaknuta neophodost njegovanja veza u kulturi i obrazovanju, za čije unapređenje i promociju, kako je konstatovano, postoji puno potencijala.

Radulović je ocijenio da taj vid saradnje ima vitalnu ulogu u daljem jačanju odnosa, posebno imajući u vidu bogate istorijske veze i brojnu crnogorsku dijasporu u Turskoj.

Radulović će boraviti u Antaliji do 20. juna, na poziv Čavušoglua učestvuje na sastanku šefova diplomatija zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), kao i Antalijskom diplomatskom forumu.

Bonus video: