Abazović: Cijenim vojnu neutralnost Austrije, naše učlanjenje u NATO nije omelo intenzivnu saradnju u oblasti odbrane

"Austrija je Crnoj Gori jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih partnera. Dvije zemlje imaju sadržajnu saradnju u mnogim oblastima", rekao je Abazović

8826 pregleda 9 komentar(a)
Taner i Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Taner i Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora cijeni što zvanični Beč aktivno podržava našu državu, vrednuje napredak Crne Gore na unutrašnjem planu, ali i daje punu podršku daljim reformskim naporima" saopšteno je nakon bilateralnog susreta potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i ministarke odbrane Austrije Klaudije Taner.

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da je Abazović dočekan uz počasnu vojnu gardu u Ministarstvu odbrane Austrije.

"Austrija je Crnoj Gori jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih partnera. Dvije zemlje imaju sadržajnu saradnju u mnogim oblastima", rekao je Abazović. On se kako je saopšteno iz Vlade "zahvalio na kontinuiranoj podršci koju zvanični Beč pruža Crnoj Gori, posebno u procesu evropskih integracija, kroz direktnu podršku našim institucijama u integracionim procesima".

"U tom smislu, potpredsjednik Vlade Crne Gore je posebno istakao pomoć koju je Austrija pružila tokom pandemije COVID-19 čime je iskazala visok stepen solidarnosti sa crnogorskim građanima, što je više nego jasan pokazatelj prijateljskih odnosa dvije države", piše u saopštenju.

"Cijenim vojnu neutralnost Austrije i naše učlanjenje u NATO nije omelo da imamo intenzivnu saradnju u oblasti odbrane, naročito na polju raznih obuka koje se tiču planinskog ratovanja", rekao je Abazović.

U saopštenju piše da je Taner istakla zadovoljstvo povodom susreta i navela da je ovo njen prvi bilateralni sastanak sa visokim državnim zvaničnikom nove Vlade Crne Gore.

"Austrija cijeni doprinos Crne Gore u jačanju mira i stabilnosti i promociji napretka u regionu Zapadnog Balkana i da dvije zemlje nastavljaju biti pouzdani partneri", rekla je Taner. Iz Vlade su rekli da je sastanak bio prilika da Abazović i Taner razgovaraju o unapređenju saradnje Austrije i Crne Gore u oblasti odbrane, kao i modalitetima saradnje na polju bezbjednosti dvije zemlje. "Potpredsjedniku Vlade Abazoviću u Ministarstvu odbrane Austrije priređen je ceremonijalni doček uz počasnu vojnu gardu, a sastanku sa ministarkom Taner prisustvovali su još vojni ataše Vučić Bošković i savjetnik potpredsjednika Vlade za nacionalnu bezbjednost Miodrag Laković", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: