Knežević: Veći dio parlamentarne većine proglasio srpski narod za genocidan

"Niko od građana koji su glasali za promjene u Crnoj Gori i protiv Mila Đukanović nije mogao da pomisli da će veći dio parlamentarne većine proglasiti Srbiju i srpski narod za genocidan. Osjećam izvjesnu dozu sramote, iako sam glasao protiv te rezolucije", rekao je on

26991 pregleda 151 reakcija 156 komentar(a)
Knežević u Skupštini, Foto: Screenshot/Youtube
Knežević u Skupštini, Foto: Screenshot/Youtube

Želim da se izvinim cijeloj Srbiji i srpskom narodu zbog onoga što se desilo u parlamentu, jer to nije većinska Crna Gora, rekao je jutros za TV Prva Milan Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), zbog toga što je u Skupštini Crne Gore usvojena Rezolucije o genocidu u Srebrenici, prenosi portal Televizije N1.

"Niko od građana koji su glasali za promjene u Crnoj Gori i protiv Mila Đukanović nije mogao da pomisli da će veći dio parlamentarne većine proglasiti Srbiju i srpski narod za genocidan. Osjećam izvjesnu dozu sramote, iako sam glasao protiv te rezolucije", rekao je on.

Knežević je naglasio da su premijeru Zdravku Krivokapiću, još prije glasanja, poručili da ako rezolucija o Srebrenici i smjena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića budu izglasani zajedno sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), on više neće imati podršku DF i da ga više neće ni formalno smatrati za premijera.

Poslanici DF su poslije glasanja napustili parlament, a svojim koalicionim partnerima predsjedniku Skupštine i lideru Demokratske Crne Gore Aleksi Bečiću i potpredsjedniku Vlade i lideru Građanskog pokreta URA Dritanu Abazoviću, Knežević je poručio da "ako odustanu od pravljenja dogovora sa DPS i pokažu spremnost za povratak na izvorne i izborne programske principe postoji mogućnost za obnavljanje odnosa".

Knežević je naglasio i da je legitimitet predsjednika skupštine Alekse Bečića, takođe, upitan pošto je njegova partija zajedno sa DPS glasala za rezoluciju.

On nije želio da spekuliše o mogućim nasljednicima Krivokapića, ali je rekao da u parlamentarnoj većini postoji veliki broj ljudi koji bi časno i odgovorno obavljali funkciju premijera.

"Ukoliko dogovora ne bude bilo, logičan put su novi izbori koje bi organizovala prelazna vlada, što bi bio posljednji predlog DF", zaključio je Knežević.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić smijenjen je u Skupštini Crne Gore, koja je većinom glasova usvojila i Zakon o budžetu za 2021. i rezoluciju o Srebrenici.