Abazović: Rezultate u žestokom obračunu sa kriminalom i korupcijom isporučićemo za godinu

"Ohrabruju nas i dodatno motivišu poruke koje smo u maju čuli iz Evropskog parlamenta, naročito kada govorimo o napretku u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao glavnoj smetnji napretku Crne Gore"

5244 pregleda 3 komentar(a)
Abazović i Edtštadler, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović i Edtštadler, Foto: Vlada Crne Gore

U narednom periodu slijedi žestok obračun sa kriminalom i korupcijom, isporučićemo rezultate za godinu dana, saopštio je danas Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore.

Iz Vlade je saopšteno da Abazović predstavlja Crnu Goru na tematskom panelu na nivou ministara zaduženih za vanjske i evropske poslove na Western Balkans Summit u Beču.

U saopštenju se dodaje da je na panelu, čiji je domaćin bila austrijska ministarka za Evropsku uniji (EU) i Ustav Karolina Edtštadler, tema bila politika proširenja zemalja Zapadnog Balkana i razmjena mišljenja u kontekstu Konferencije za budućnost Evrope, uoči plenarnog sastanka Konferencije koji će se održati 19. juna 2021. u Strazburu.

Abazović je naveo da nakon pristupanja u NATO, punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj koji nema alternativu i kojim bi Crna Gora zaokružila svoju spoljnopolitičku viziju.

Naveo je da u tom smislu, Crnoj Gori izuzetno znači nedvosmislena podrška međunarodnih partnera evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, koju je EU još jednom potvrdila u svom predlogu nove metodologije pregovora.

"Ohrabruju nas i dodatno motivišu poruke koje smo u maju čuli iz Evropskog parlamenta, naročito kada govorimo o napretku u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao glavnoj smetnji napretku Crne Gore. Mi smo zemlja koja je najviše odmakla u pregovaračkom procesu i zbog toga sam uvjeren da ćemo efikasno završiti ovaj put. Na tom putu stoji nam trnovit reformski proces, ali je Crna Gora riješena da taj posao završi. U narednom periodu slijedi žestok obračun sa kriminalom i korupcijom. Isporučićemo rezultate za godinu dana", istakao je Abazović.

On je rekao i da integracija Crne Gore u EU nema alternativu i "da smo odlučni da dovršimo svoje reformske procese".

"Novom metodologijom proširenja vladavina prava je okosnica pregovaračkog procesa. Reforme u oblasti vladavine prava su jedan od prioriteta rada Vlade i u prehodnih pola godine postignuti su pomaci u tom smislu. Uvjereni smo da će u dobroj komunikaciji sa Evropskom komisijom i državama članicama Unije, naši partneri prepoznati naše napore u cilju zatvaranja pregovaračkih poglavlja 23 i 24", rekao je Abazović.

Govoreći o poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa EU, Abazović je naveo da je od najveće važnosti definisati ključne prioritetne aktivnosti kako bismo,u što kraćem roku, dobili završna mjerila.

"Nedavno objavljeni Non pejper za vladavinu prava, kao i Rezoluciju EP o Crnoj Gori uzimamo kao smjernicu našeg daljeg rada i napretka", naveo je Abazović.

On je istakao da od samog početka pregovora, Crna Gora pregovara po najstrožijim kriterijumima i želi da u EU uđe kao ravnopravan i spreman partner, stavljajući u prvi plan kvalitet reformi koje sprovodi.

On je naveo da smatra izuzetno važnim što dokument o Novoj metodologiji prepoznaje snažni politički karakter pregovaračkog procesa i značaj snažnije političke dimenzije, kroz dinamiziranje političkog dijaloga na najvišem nivou, češće i redovnije Samite Evropska unija-Zapadni Balkan, međuvladine konferencije i kontakte.

"Pozdravljamo pristup u kome vladavina prava zadržava centralnu ulogu u procesu približavanja Uniji, svjesni da izgradnja savremenog i ekonomski prosperitetnog društva ide ruku pod ruku s demokratskim razvojem", zaključio je Abazović.

Bonus video: