Samit o Zapadnom Balkanu Beču

Krivokapić: Ekonomski oporavak je najbitniji; Kurc: Milion doza vakcina zemljama Zapadnog Balkana

"Ne možemo biti građanska i demokratska država bez stabilne ekonomije", poručio je Krivokapić

10447 pregleda 7 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Ekonomski oporavak je najbitniji i ne možemo biti građanska i demokratska država bez stabilne ekonomije, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić Krivokapić.

Iz Vlade je saopšteno da je on predvodio delegaciju Crne Gore na Samitu o Zapadnom Balkanu, koji je danas održan u Beču.

Krivokapić je na plenarnom sastanku lidera Zapadnog Balkana istakao da je prijateljstvo, odnosno stvaranje povjerenja najvažniji preduslov i da bi Evropska unija (EU) trebalo da ima potpuno povjerenje u države Zapadnog Balkana.

"Naš stav je jasan i naš pogled uperen je ka budućnosti, odnosno ka EU. Ekonomski oporavak je najbitniji i ne možemo biti građanska i demokratska država bez stabilne ekonomije", poručio je Krivokapić.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc kazao je da su glavne teme pandemija COVID-19 i ekonomska revitalizacija, sa posebnim fokusom na proširenje EU i nelegalne migracije.

On je naglasio da je EU mislila na zemlje Zapadnog Balkana tokom pandemije, izrazivši žaljenje što se kasnilo sa isporukom vakcina, istakavši da će uskoro milion doza biti isporučeno zemljama Zapadnog Balkana.

"Cilj nam je da podržimo region, jer želimo da se on što brže razvija. Za nas tu nema ličnog interesa. Uvjeravavam vas da nas povezuje veliko interesovanje da zemlje Zapadnog Balkana budu dio EU, zbog čega od lidera Zapadnog Balkana očekujem da mi daju argumente koje ću dostaviti EU", poručio je Kurc.

Kurc je kazao i da je Samit o Zapadnom Balkanu u Beču prilika da se instiitucijama EU prenese jasna poruka o spremnosti Crne Gore i regiona da što prije postanu članice EU.

Iz Vlade su kazali da su lideri Zapadnog Balkana zajednički istakli da je Inicijativa austrijskog kancelara znak nade i stava usmjerenog ka stvaranju zajedničkog evropskog indentiteta, te da je ulazak u EU jedina perspektiva za Zapadni Balkan.

"Poručili su da moraju raditi na reformama i jačanju regionalne saradnje, a da im je kao zemljama koje se nalaze u procesu tranzicije, neophodna pomoć EU", piše u saopštenju.