Đukanović: Dijalog između Crne Gore i Turske na visokom nivou

"Turska kontinuirano pokazuje interes za inteziviranje saradnje sa našim regionom u cjelini, tako da se danas čula inicijativa od strane predsjednika Erdogana da se institucionalizuje jedan novi forum koji će biti tursko – balkanski i kojiće zasijedati u Istanbulu", kazao je Đukanović

7511 pregleda 6 komentar(a)
Đukanović i Erdogan, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Đukanović i Erdogan, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Crna Gora i Turska imaju veoma frekventan politički dijalog na visokom nivou i sljedeći korak je posjeta Redžepa Tajipa Erdogana Podgorici, kazao je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanovića nakon sastanka sa turskim predsjednikom.

Kako je kazao Đukanović, sastanak je bio prilika da se potvrde tradicionalno prijateljski odnosi između dvije zemlje i iskaže zadovoljstvo saradnjom u NATO i evropskim stremljenjima.

"Zajedno smo konstatovali da imamo veoma frekventan politički dijalog na visokom nivou i da je sledeći korak posjeta predsjednika Erdogana Crnoj Gori koja je od ranije najavljivana ali iz raznih objektivnih razloga odlagana što će biti prilika da porazgovaramo o konkretnim sadržajima za unaprijeđenje naše međudržavne saradnje, prije svega u oblasti ekonomije", kazao je.

Dodao je da su turski investitori već prisutni u Crnoj Gori, kako oni krupni, tako i veliki broj onih koji su tu sa nekim porodičnim preduzetničkim inicijativama i istakao da vjeruje da u okviru programa razvoja Crne Gore, prije svega na infrastrukturnom ali i na energetskom, turističkom i planu prerađivačke industrije ima jako puno prostora za strane investitore.

Kazao je da je bilo riječi i o političkim pitanjima, te da se na Samitu juče ponovila konstatacija da proces konsolidacije Evrope neće biti gotov dok se ne integriše i ovaj dio Evrope u sastav EU.

"To je nešto što očigledno smatram dragocjenom najavom ne samo na Zapadnom Balkanu nego i u Turskoj, to je prirodno bila tema našeg razgovora. Uz to, Turska kontinuirano pokazuje interes za inteziviranje saradnje sa našim regionom u cjelini, tako da se danas čula inicijativa od strane predsjednika Erdogana da se institucionalizuje jedan novi forum koji će biti tursko – balkanski i kojiće zasijedati u Istanbulu, i iskoristio je priliku da čuje moje mišljenje na tu temu što je naravno s moje strane pozdravljeno, i smatram da će to doprinijeti i našem internom, regionalnom boljem ekonomskom povezivanju i povezivanju sa drugim zemljama", rekao je Đukanović nakon sastanka.

Zaključio je da je Turska jedna od zemalja koja ima izuzetne ekonomske potencijale i koja uvijek prisustvom svojih investitora i inteziviranjem spoljno trgovinske razmjene može doprinijeti dobru svake nacionalne ekonomije ili regionalne ekonomije, u ovom slučaju, Zapadnog Balkana.

Bonus video: