sastanak dvojice premijera u austriji

Krivokapić - Zaev: Zajednički cilj članstvo u EU

„Tu smo za Crnu Goru za svaki vid pomoći i saradnje", kazao je Zaev

4352 pregleda 1 komentar(a)
Krivokapić i Zaev, Foto: Vlada Crne Gore
Krivokapić i Zaev, Foto: Vlada Crne Gore

Članstvo svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji nema alternativu, a saradnja i dobrosusjedski odnosi osnovni su preduslov za prosepritetan i evropski region, ocijenjeno je tokom sastanka premijera Zdravka Krivokapića sa predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim u Beču.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz Vlade, informisao sagovornika o naporima koje Vlada ulaže na stabilizaciji ekonomije i javnih finansija nakon krize izazvane koronavirusom i kazao da su očekivanja od predstojće turističke sezone ohrabrujuća. „Veliki broj građana Sjeverne Makedonije boravi u Crnoj Gori tokom ljetnje turističke sezone, a dobar dio njih ima i radni angažman. Slično je i sa drugim zemljama u okruženju. Zato su dobre vijesti za Crnu Goru, dobre vijesti i za region u cjelini. Siguran sam da će naši napori na imunizaciji stanovništva dati rezultat. Stoga sa sigurnošću mogu da tvrdim da je Crna Gora bezbjedna i pouzdana turistička destinacija“, kazao je premijer.

Dva premijera saglasna su da je region ujedinjen u evropskoj perspektivi.

Zaev je kazao da ga raduje susret s Krivokapićem, poručivši da je uvjeren da će ih u budućnosti biti još više. Saglasio se, kako navode iz Vlade, sa Krivokapićem u kontekstu stabilizacije epidemioloških prilika i dodao da je pandemija kao nikada ranije pokazala kako je jedinstvo i saradnja u regionu važna za sve države jednako. On je istakao da su Crna Gora i Sjeverna Makedonija dvije prijateljske zemlje bez otvorenih pitanja, poručivši da je neophodno dodatno učvrstiti naše veze. „Tu smo za Crnu Goru za svaki vid pomoći i saradnje. Imamo zajednički cilj, a to je put ka Evropskoj uniji“, poručio je Zaev.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o zaključcima Samita o Zapadnom Balkanu, kao i o nedavno održanom NATO Samitu, te još jednom ponovljena opredijeljenost obje zemlje da kao države članice Sjevernoatlantskog saveza u punom kapacitetu doprinose osnovnim ciljevima i vrijednostima NATO.

Preporučujemo za Vas