Radulović: Zapadni Balkan ključan faktor za evropsku budućnost

Šef crnogorske diplomatije istakao da EU ne može biti kompletna bez zemalja Jugostiočne Evrope

4041 pregleda 1 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović učestvovao je, u okviru završnih sastanaka turskog predsjedavanja SEECP 2020-2021, na Antalijskom diplomatskom forumu koji se pod pokroviteljstvom predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana održava u Antaliji.

„Proširenje Evropske unije i regionalna saradnja su ključne za budućnost Jugoistočne Evrope”, poručio je šef crnogorske diplomatije tokom izlaganja na današnjem panelu „Susjedi vide zajedno: Budućnost Evrope“. Tom prilikom, kako je saopšteno iz ministarstva, Radulović je istakao da EU ne može biti kompletna bez zemalja Jugoistočne Evrope, te da "iskreno vjerujemo da je naša skora evropska budućnost neupitna."

Radulović je, podsjetivši na zalaganja Crne Gore na evropskom putu, naglasio da naša država kroz aktivno učešće u regionalnim inicijativama kontinuirano doprinosi održavanju mira, stabilnosti i bezbjednosti na ovim prostorima, kao i razvoju dobrosusjedskih odnosa.

“Spremni smo da kroz intenziviranje političkog dijaloga i konkretne projekte, u duhu dobrosusjedstva, razmatramo svako pitanje sa susjedima, s kojima nas vežu iste evropske vrijednosti i aspiracije”, naglasio je on.

U tom pogledu, kako je istakao, veliku šansu za dalje povezivanje zemalja Jugoistočne Evrope vidi kroz saradnju u domenu infrastrukturnih projekata, ekonomije, digitalizacije, energetske sigurnosti, efikasnosti i klimatskih promjena.

“Podrška i prisustvo EU kroz Ekonomski i Investicioni Plan za Zapadni Balkan usmjeren na ekonomski oporavak našeg regiona, zajedno sa novom pregovaračkom metodologijom, jasan je pokazatelj da podrška evropskih partnera ostaje generator reformskih procesa u našim zemljama”, zaključio je ministar.

Radulović se susreo i sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Miroslavom Jenčom. „Crna Gora izuzetno cijeni dobru saradnju i podršku sistema UN kroz aktivno djelovanje u brojnim oblastima koje su među prioritetima razvojne agende Crne Gore”, istakao je šef crnogorske diplomatije.

Sagovornici su se saglasili da je kontinuirana kvalitetna komunikacija Vlade Crne Gore sa sistemom UN rezultirala konkretnim benefitima u oblastima od posebnog značaja za društveno-ekonomski razvoj.

Na sastanku sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, konstatovani su dobri bilateralni odnosi, sa daljim potencijalom za jačanje saradnje u oblastima turizma i ekonomije. „Predstojeća online Konferencija o reformama u Ukrajini dodatno će podstaći razmjenu iskustava i mišljenja o tekućim procesima“, zaključio je ministar Radulović.

Na marginama foruma u Antaliji, crnogorski šef diplomatije sastao se i sa ministrom vanjskih poslova Države Kuvajt Ahmadom Naserom Al-Sabahom, na kojem su prezentovani investicioni potencijali Crne Gore kao sigurne destinacije za kuvajtske preduzetnike. Sagovornici su dogovorili održavanje bilateralnih konsultacija, sa fokusom na intenziviranje ekonomske saradnje.

Bonus video: