Popović: Za kosovsko-metohijske Crnogorce ne postoji granica između Kosova i Crne Gore

"Crna Gora koja je u savez sa Srbijom ušla sa Metohijom u svom sastavu, ne graniči se sa Kosovom već sa Srbijom. Kosmetske Crnogorce ne obavezuju privremene i promjenljive odluke trenutne anticrnogorske vlasti u Podgorici"
170 pregleda 3 komentar(a)
Kosovska Mitrovica, Foto: Shutterstock
Kosovska Mitrovica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.11.2017. 09:24h

Za kosovsko-metohijske Crnogorce ne postoji nikakva granica između Kosova i Crne Gore, već je riječ o administrativnom prelazu, saopštio je danas predsjednik Saveza Crnogorca Kosova i Metohije sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, Vučina Popović.

On je to kazao povodom za danas zakazane rasprave u kosovskom parlamentu o izvještaju Komisije za demarkaciju i najave Ramuša Haradinaja da će sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom pasti.

"Crna Gora koja je u savez sa Srbijom ušla sa Metohijom u svom sastavu, ne graniči se sa Kosovom već sa Srbijom. Kosmetske Crnogorce ne obavezuju privremene i promjenljive odluke trenutne anticrnogorske vlasti u Podgorici. Posebno smo zgroženi i zabrinuti ratnom najavom Albina Kurtija, lidera Samoopredjeljenja. Podsjećamo da je Kurti rekao da je sporazum Komisije uvod u novi rat, te da ratovi počinju tamo gdje postoji problem sa granicom. Crnogorci Kosova i Metohije su protiv bilo kakvih novih ratova. Mi smo najveće žrtve rata 1999. godine, jer u crnogorskoj Metohiji nema više nijednog Crnogorca od 30.000 koji su se tako izajšnjavali. Sve ih je protjerao Ramuš Haradinaj sa svojom OVK, a da ne govorimo koliko je poklao, pobio i koliko njihovih grobalja prekopao", istakao je Popović.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kazao je ranije da sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom neće proći u parlamentu, dok je funkcioner opozicionog “Samoopredjeljenja” Albin Kurti rekao da je on lično protiv rata sa Crnom Gorom, ali da ratovi počinju tamo gdje postoji problem sa granicom.

Popović je dodao da pozivaju crnogorsku Vladu koju "sudbina kosmetskih Crnogoraca interesuje taman koliko i lanjski snijeg, da ispravi grešku zbog koje se stavila u službu legalizacije genocida nad Crnogorcima u Metohiji, i da povuče odluku o priznanju jednostrano donijete odluke o otcjepljenju Kosova i Metohije od Srbije i time se vrati u red država koje poštuju Ujedinjene nacije kao krovnu svjetsku instituciju, a time i Rezoluciju SB UN 1244 koja je na snazi, a koja potvrđuje suverenitet Srbije nad Kosovom i Metohijom".

"Ako mogu Suniram i Gvineja Bisao, može i Crna Gora. Mnogo je Crna Gora bliža Srbiji od te dvije države. Dosta je i previše sramote nanijela crnogorska vlast nama malobrojnim Crnogorcima koji smo opstali u srpskim sredinama na centralnom i severnom Kosmetu. Zbog njene odluke o priznanju Kosova mi smo postiđeni i spuštenih glava prolazimo pored braće Srba, iako tome nismo sami doprinijeli bilo čime. Naprotiv, smatramo i smatraćemo uvijek Kosovo i Metohiju sastavnim dijelom Srbije, ne odričući se u isto vrijeme crnogorske Metohije", zaključio je Popović.

Bonus video: