Nadgornjavanje umjesto hitnog razgovora

Joković: Ako niko drugi ne organizuje sastanak lidera parlamentarne većine, SNP će svima u ponedjeljak uputiti poziv za sastanak da se dogovorimo šta i kako dalje da radimo. Marić: Radi se o direktnom političkom pritisku DF-a na ostale subjekte većine da se otvore pregovori o rekonstrukciji Vlade. Krivokapić optužio DF da sa DPS-om dogovara obaranje Vlade i Skupštine radi raspisivanja parlamentarnih izbora, Mandić uzvratio tvrdnjom da premijer laže

65024 pregleda 439 reakcija 156 komentar(a)
Bečić smatra da Krivokapić treba da bude na sastanku, Foto: Savo Prelević
Bečić smatra da Krivokapić treba da bude na sastanku, Foto: Savo Prelević

I pored rasplamsavanja političke krize i najave političkog dijaloga sa više adresa, juče nije bilo ni pomaka u rješavanju pat pozicije između Vlade i Skupštine - a umjesto toga nastavljena su oštra optuživanja u vladajućoj koaliciji.

Kada će predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i premijer Zdravko Krivokapić pozvati na dijalog niko od sagovornika “Vijesti” juče nije mogao da precizira. Bečić je i juče bio gost slovenačkog kolege Igora Zorčića, dok je Krivokapić na Samitu o zapadnom Balkanu u Beču.

“Ako niko drugi ne organizuje sastanak lidera parlamentarne većine, SNP će svima u ponedeljak uputiti poziv za sastanak da se dogovorimo šta i kako dalje da radimo”, rekao je je juče “Vijestima” predsjednik SNP-a Vladimir Joković.

On, kao i dio poslanika Koalicije za budućnost Crne Gore, smatra da bojkot parlamenta nije rješenje. Iako je iz poslaničkog kluba Demokratskog fronta u četvrtak najavljeno da neće dolaziti na sjednice plenuma nakon što je, kako su ocijenili, glasanjem dijela vlasti i opozicije za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića i Rezoluciju o Srebrenici, formirana nova parlamentarna većina, svi konstituenti koalicije ne dijele taj stav.

Joković sprema pozive kolegama: sa sjednice Skupštine
Joković sprema pozive kolegama: sa sjednice Skupštinefoto: Savo Prelević

Pored SNP za blokadu parlamenta nisu ni Ujedinjena Crna Gora (UCG), Pokret za promjene (PzP) i Marko Milačić (Prava Crna Gora).

Nisu svi za bojkot

Goran Danilović iz UCG je kazao da očekuje da će biti pozvani na sastanak koalicione većine koje su najavile kolege iz DF i lider SNP, gdje će jasno saopštiti stav i predlog da se ne povlače iz Skupštine i obrazložiti zašto.

“Sve što tražimo možemo izboriti i bez bilo kakve vrste bojkota. Nadam se i da će nas razumjeti kolege. UCG sa jednim mandatom ne može postići mnogo ali ovo je naš ili preciznije moj predlog koaliciji. Vidjećemo hoće li nas čuti”, rekao je Danilović “Vijestima”.

Danilović
Danilovićfoto: Boris Pejović

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović kazao je da SNP nije za bojkot parlamenta, već da se što prije organizuje sastanak lidera partija parlamentarne većine: “Da nađemo zajednički jezik i izlaz iz postojeće situacije”. Istakao je da u tom pravcu sve i rade i da je predsjednik partije već o tome razgovarao sa nekim liderima parlamentarne većine.

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić rekao je “Vijestima” da su sa partnerima iz kluba dogovorili ovakav potez (bojkot) koji se desio u četvrtak veče “nakon što se u parlamentu stvorila nova većina”.

Lider Nove Andrija Mandić juče je na pres konferenciji kazao da će partijski organi DF-a temeljno preispitati poziciju u kojoj se trenutno nalaze i usaglasiti jedinstvenu politiku neophodnih promjena.

“Juče su naši poslanici odlučili da tražimo temeljne promjene koje treba da nas vrate na nivo odnosa koji smo imali 30. avgusta”, rekao je Mandić na konferenciji za novinare na kojoj je oštro kritikovao usvajanje Rezolucije o Srebrenici i smjenu ministra pravde.

Šef kluba DF-a Slaven Radunović je prije dva dana kazao da ta koalicija neće učestvovati u radu plenuma dok se u vladajućoj kolaiicji ne dogovore šta treba raditi dalje. On je objasnio da su glasači nove vlasti prevareni jer su glasali za smjenu DPS-a, a da se sada desila “neprincipijelna koalicija” dijela Vlade sa tom partijom aludirajući na smjenu Leposavića i usvajanje Deklaracije o Srebrenici.

DF hoće razgovore bez premijera

Ideja Fronta je da se organizuje sastanak parlamentarne većine, bez premijera Zdravka Krivokapića koga oni, više ne nežele na toj poziciji. Sagovornik “Vijesti” rekao je da su od predsjednika Skupštine tražili da organizuje takav dijalog, ali da je on smatrao da je među njima i mjesto premijeru. To je, kako smatraju u dijelu parlamentarne većine, i bio razlog što je DF poručio Bečiću da nema više njihovu podršku, koju su zvanično objasnili smjenom Leposavića (poslanici Demokrata bili su uzdržani).

Iz parlamenta juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je nakon posljednjih dešavanja blokiran rad Skupštine, kako će sada biti nastavljen rad i da li će predsjednik Skupštine Aleksa Bečić pozvati partije na parlamentarni dijalog, kao što je ranije najavio da će učiniti nakon završetka četvrte sjednice prvog redovnog zasjedanja.

Iz Skupštine je ranije saopšteno da će Bečić pozvati na dijalog političkih subjekata iz redova parlamentarne vlasti i opozicije, o svim zakonskim rješenjima koja iziskuju dvotrećinsku, odnosno tropetinsku većinu. To su izbor vrhovnog državnog tužioca, članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda.

Premijer je prije tri dana najavio da će takođe pozvati na razgovore parlamentarnu većinu i to nakon što je kazao da su u parlamentu prisutni nemoral i političko licemjerje. Krivokapić je juče kazao da Demokratski front sa DPS-om i njegovim bivšim koalicionim partnerima “najdirektnije dogovara obaranje Vlade i Skupštine Crne Gore u cilju raspisivanja parlamentarnih izbora”.

On je na Tviteru napisao da je dužan da građanima Crne Gore saopšti punu istinu o onome što se događalo i događa iza kulisa napada DF-a na Vladu Crne Gore.

Krivokapić je naveo da građani moraju otvoreno biti upoznati sa igrom koja se medijski plasira i koja će se tek medijski aktuelizovati u narednim danima. “Ali budite sigurni da su svi iz Vlade i parlamentarne većine koju DF danas optužuje za izdaju, spremni da vašu i našu pobjedu na avgustovskim izborima odbrane po cijenu svojih života”, poručio je Krivokapić.

On je ocijenio da je DF bojkotom Skupštine i javno postao dio parlamentarne većine sa DPS-om.

Mandić poručio premijeru da laže

Jedan od lidera tog Demokratskog fronta, Andrija Mandić, juče je komentarišući nove optužbe Krivokapića, rekao da “nije prvi put da on laže”.

“Danas je potreban novi dogovor. Nije problem u Krivokapiću, nego drugima kojima ne smeta saradnja sa DPS-om kako bi ih neko u zapadnim ambasadama pomazio po glavi... Najveći je problem što politički predstavnici ne slušaju narod nego idu u strane ambasade da pitaju šta da se radi”, kazao je Mandić.

 Potreban novi dogovor: Milan Knežević i Andrija Mandić na konferenciji za medije
Potreban novi dogovor: Milan Knežević i Andrija Mandić na konferenciji za medije foto: Biljana Matijašević

Naveo je da nije Krivokapića birao narod, nego on kad mu je ustupio mjesto na molbu SPC-a.

Mandić je rekao da sada samo devet poslanika podržava Krivokapića, jer je izgubio podršku i Miodraga Lekića.

Predsjednik DNP-a Milan Knežević je kazao da su emocije među narodom velike i već sad pozivaju na proteste i nove izbore i da će URA morati da dokaže da je napravila otklon od DPS-a, da bi se došlo do dogovora.

On je rekao da će njihovi partijski organi odlučiti da li im je prihvatljivo da u nekoj budućoj rekonstruisanoj vladi, Krivokapić ostane premijer.

Selektivni protest

Opozicione Socijaldemokrate su juče saopštile da više od polovine od ukupnog broja poslanika bojkotuje parlament, te da su izbori jedino rješenje:

“Jedini izlaz iz ove situacije, kada vlada više nema podršku poslanika u parlamentu, kada parlament više nema kvorum za rad, jesu novi parlamentarni izbori na kojima će građanke i građani, uvjereni smo, dati pravu ocjenu ovakvom neodgovornom ponašanju partija na vlasti i činjenici da su više od pola godine bili taoci njihovih partijskih interesa”, saopšteno je iz SD-a.

Prema saznanjima “Vijesti”, poslanici kluba Demokratskog fronta (Nova-DNP-UCG-RP) ne planiraju da dolaze na plenum, niti da postavljaju poslanička pitanja za premijerski sat koji je zakazan za 24. jun, ali će dolaziti na sjednice radnih tijela Skupštine. Poslanici DF-a juče su učestvovali u radu Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu.

DF bojkotuje i pitanja “Vijesti”

Lideri DF-a juče na pres konferenciji nijesu željeli da odgovaraju na pitanja novinara televizije i lista “Vijesti”, jer su, kako je kazao Knežević, prekinuli saradnju sa tom medijskom kućom. Oni su “Vijesti” optužili da sprovodi hajku kako bi se, kako tvrde, stvorila atmosfera da je „DF jednak DPS-u“.

Iz DF-a su ranije saopštili da prekidaju saradnju sa Televizijom, portalom i dnevnim listom “Vijesti” tvrdeći da “Vijesti” propagandno djeluju protiv njih i Srpske pravoslavne crkve kao i da u tome prednjači suvlasnik “Vijesti”, Željko Ivanović, koji “organizuje, koordinira i direktno se miješa u političke procese”.

Marić: Kad se ne može apsurdnije, dobijemo apsurdnije

Komentarišući aktuelna poliitčka dešavanja, direktor Centra za građanske slobode (CEGAS) Boris Marić ocijenio je da je najjači politički subjekt (DF) vladajuće većine nakon završenog glasanja najavio da će bojkotom Skupštine Vladu napraviti suštinski tehničkom. “Ne može se drugačije definisati posljedica bojkota Skupštine od DF-a. Radi se o direktnom političkom pritisku DF-a na ostale subjekte većine da se otvore pregovori o rekonstrukciji Vlade”, kazao je Marić.

Marić
Marićfoto: SAVO PRELEVIC

On je rekao da vjeruje da će se pregovori desiti, ali da je teško pretpostaviti da li mogu i u kojoj mjeri biti uspješni. “Vjerujem da je i dalje primarni interes konstituenata većine da drže vlast i da se dogovore o načinu vršenja vlasti, iako će DF dizati ulog jačanjem zapaljive retorike, koja će sličan izraz podsticati na dijelu opozicionog pola. To sve treba da ojača pregovaračku poziciju DF-a”.

On je ocijenio da “naravno postoji mogućnost da se ne dođe do dogovora, pa da DF bude na iskušenju da ponudi tehničku vladu sa određivanjem datuma izbora, gdje bi se podrazumijevao pad aktuelne Vlade, svim parlamentarnim subjektima, uključujući i DPS”.

Marić je kazao da kad se ne može apsurdnije, “dobijemo apsurdnije”:

“Nakon obrazloženja premijera zašto traži smjenu ministra došlo je do verbalnog sukoba za koji se moglo pomisliti da je gotovo i sa aktuelnom Vladom i sa Skupštinom i da su nam se nasmiješili izbori... Uslijedio je dan glasanja za smjenu ministra, Rezoluciju o Srebrenici, budžet nakon pola godine, Zakon o unutrašnjim poslovima. I sve je izglasano, sve je prošlo. Ostalo je u sjenci 48 glasova za Zakon o unutrašnjim poslovima što je možda najava nekog razboritijeg i odgovornijeg odnosa prema reformama”, kazao je Marić.

Milačić: U parlamentu smo zbog građana, bojkot je nemoć

Poslanik i lider Prave Marko Milačić rekao je da on neće bojkotovati parlament čiju većinu imaju predstavnici pobjedničkih koalicija.

“Bojkot u ovom trenutku bi bio znak političke nemoći i slabosti. Naročito nam ne pada na pamet da koristimo iste mehanizme bojkota koje sada koristi DPS. Naša je obaveza da pod hitno sjednemo za sto i konstruktivno uđemo u proces stabilizacije političkog trenutka. Mi smo u parlamentu zbog građana...,” rekao je Milačić “Vijestima”.

Bonus video: