Krivokapić na Međuvladinoj konferenciji sa EU: Razgovaraće i o aktuelnoj situaciji u oblasti vladavine prava

"Akcenat u razgovorima će biti na postignutim rezultatima i planovima za ispunjavanje obaveza iz evropske agende, s fokusom na ključna poglavlja 23 i 24. Na Međuvladinoj konferenciji ukazaće se na snažnu odlučnost Vlade u sprovođenju suštinskih reformi i tekućih aktivnosti u oblasti vladavine prava putem dijaloga na najvišem političkom nivou", piše u Platformi

15021 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić predvodiće crnogorsku delegaciju na Međuvladinoj konferenciji između Evropske unije i Crne Gore koja će se održati 22. juna u Luksemburgu, na kojoj će biti razmatrana primjena nove pregovaračke metodologije i aktuelna situacija u oblasti vladavine prava.

U Platformi za učešće crnogorske delegacije na konferenciji, koju je juče usvojila Vlada, navodi se da je ovo prva Međuvladina konferencija između EU i Crne Gore nakon prihvatanja nove metodologije pregovora.

"Po tom pristupu, predviđeno je jače političko usmjeravanje procesa i češće održavanje međuvladinih konferencija. Prva međuvladina konferencija koja se održava nakon prihvatanja nove metodologije predstavlja priliku za dobijanje jasnih smjernica pri definisanju konkretnih prioriteta u pregovaračkom procesu Crne Gore u skladu sa revidiranom metodologijom proširenja, kao i sagledavanja aktuelne situacije i prioriteta u oblasti vladavine prava kao okosnice pregovaračkog procesa", rekli su iz Vlade.

Na sastanku je planirano prezentovanje Zajedničke pozicije EU, te je očekivano da crnogorska strana predstavi svoju.

Nakon toga slijede uvodna izlaganja i politički dijalog na teme klastera koji se tiče fundamentalnih oblasti i vanjske politike.

"Akcenat u razgovorima će biti na postignutim rezultatima i planovima za ispunjavanje obaveza iz evropske agende, s fokusom na ključna poglavlja 23 i 24. Na Međuvladinoj konferenciji ukazaće se na snažnu odlučnost Vlade u sprovođenju suštinskih reformi i tekućih aktivnosti u oblasti vladavine prava putem dijaloga na najvišem političkom nivou", piše u Platformi.

Poseban fokus, kako se dodaje, biće usmjeren i na Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku, gdje se Crna Gora u potpunosti usaglašava sa spoljnopolitičkim djelovanjem EU što predstavlja i jasnu afirmaciju geostrateškog pristupa.

"Prihvatanjem revidirane metodologije proširenja, Crna Gora je dokazala svoju posvećenost ispunjavanju obaveza i spremnost za inteziviranje procesa. Bolja usredsređenost na temeljne reforme, snažnije političko usmjeravanje, povećana dinamičnost i unapređenje predvidljivosti procesa predstavljaju osnovne elemente koji karakterišu novu metodologiju", kazali su iz Vlade.

U crnogorskoj delegaciji biće i glavna pregovaračica za vođenje pregovora Crne Gore sa EU Zorka Kordić i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Bonus video: