završena dvodnevna posjeta

Delegacija slovenačkog parlamenta posjetila primorje

Zorčič je izrazio zadovoljstvo poboljšanjem epidemioloske situacije i istakao da „građani obje države prepoznaju da su Crna Gora i Slovenija veoma slične po svojim prirodnim resursima - imaju more i imaju planine”

5654 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Dvodnevna zvanična posjeta delegacije Državnog zbora Republike Slovenije, predvođene predsjednikom Igorom Zorčičem, završena je obilaskom crnogorskog primorja.

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić i predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, bili su domaćini delegaciji tokom obilaska Kotora.

Nakon upoznavanja sa kulturno-istorijskim znamenitostima Starog grada, kako je saopšteno iz crnogorskog parlamenta, predsjednici su se sa delegacijama uputili ka ostrvu Gospa od Škrpjela. U prisustvu slovenačkog kolege, Bečić je iskoristio priliku i pozvao „uvažene prijatelje iz Slovenije da posjete Crnu Goru i da budu naši dragi gosti“.

„U Crnoj Gori se ove godine i u ovim danima i nastupajućim mjesecima očekuje odlična epidemiološka situacija, jedna od najboljih i najpozitivnijih u Evropi. Očekuju ih zaista brojni prirodni dragulji, koje treba lično da upoznaju i očekuju ih prije svega gostoprimni ljudi, koji Sloveniju i narod Slovenije gledaju izuzetno pozitivno, bratski i prijateljski, tako da, dragi slovenački prijatelji, više ste nego dobrodošli“, rekao je Bečić.

Zorčić posjeta
foto: Skupština Crne Gore

Zahvalivši na lijepom prijemu, Zorčič je izrazio zadovoljstvo poboljšanjem epidemioloske situacije i istakao da „građani obje države prepoznaju da su Crna Gora i Slovenija veoma slične po svojim prirodnim resursima - imaju more i imaju planine”.

“I u Sloveniji se situacija popravlja i, reći ću, uz izvjesnu nadu i optimizam očekujemo da će ova turistička sezona pokazati da možemo živjeti kao prije i da možemo opet putovati, nadam se, najviše između naše dvije zemlje“, istakao je Zorčič. U tom kontekstu, izrazio je uvjerenje da će uspostavljanjem vazdušnog saobraćaja biti otklonjene prepreke za putovanja između dvije zemlje.

Nakon Kotora, dvije delegacije su se uputile u Tivat, pa je iskorišćena prilika da se Zorčič upozna sa turističkim potencijalima Tivta i da razgovara sa predsjednikom Opštine Željkom Komnenovićem.

Zorčić posjeta
foto: Skupština Crne Gore

"Uvaženi gosti iz Slovenije su iz Tivta otišli za Budvu, gdje je nakon šetnje kroz budvanski Stari grad upriličen ručak koji je u čast delegacije organizovao predsjednik Bečić. Na ručku se, u prisustvu Predraga Mitrovića, predsjednika Unije poslodavaca Crne Gore, razgovaralo o intenziviranju ekonomsko-privredne saradnje", saopšteno je iz Skupštine.

Zorčić posjeta
foto: Skupština Crne Gore

Ispraćaj delegacije DZ Republike Slovenije sa tivatskog aerodroma, predvodio je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, uz pratnju špalira počasne jedinice Vojske Crne Gore.

Preporučujemo za Vas