obilježen nacionalni dan muslimana crne gore

Vulić: Muslimani da se politički organizuju kako bi ostvarili svoja prava

"Ova nacionalna manjina žestoko je ugrožena i biću slobodan da kažem da je to u neku ruku posljedica činjenice da smo apsolutno odani državi Crnoj Gori", kazao je predsjednik Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore

22320 pregleda 61 reakcija 61 komentar(a)
Vulić, Foto: Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore
Vulić, Foto: Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore

Predsjednik Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore, Sabrija Vulić, kazao je da su odavno stvoreni uslovi da se crnogorski Muslimani politički organizuju i da na taj način ostvare svoja prava, jer formula da kroz građanske partije ostvare ono što zaslužuju "za sada ne izgleda kao rješenje".

Danas je u Podgorici, u organizaciji Savjeta, održan svečani prijem povodom nacionalnog Dana Muslimana Crne Gore, u spomen na 20. jun 1912. godine kada je kralj Nikola postavio Murtezu Karađuzovića iz Bara za Muftiju Islamske zajednice, prvog čovjeka na toj funkciji koji je došao iz domicilnog muslimanskog naroda.

„Izborom ovog datuma za nacionalni praznik crnogorskih Muslimana još jednom smo potvrdili našu vjekovnu privrženost svojoj jedinoj državi Crnoj Gori. Mi druge države nemamo niti ćemo imati. Mi drugog jezika osim crnogorskog nemamo. Takav je stav svih nas u Savjetu Muslimanskog naroda Crne Gore, takav je stav i preko 20.000 Muslimana u našoj zemlji. Ali, na žalost, već dugo imamo sumnju da se to u našoj državi malo cijeni. Možda će neko pomisliti da to nije tako, ali činjenice govore suprotno", kazao je Vulić.

Ukazao je da na posljednja dva popisa 2003. i 2011. godine broj onih koji se nacionalno izjašnjavaju kao Muslimani "racionalno pada u odnosu na ranije periode".

"Razlozi tome su mnogobrojni, ali u ovom svečanom trenutku nećemo analizirati načine asimilacije crnogorskih Muslimana, o tome ćemo nekom drugom prilikom i na drugom mjestu. Ipak ćemo pomenuti činjenicu da je ova nacionalna manjina žestoko ugrožena i biću slobodan da kažem da je to u neku ruku posljedica činjenice da smo apsolutno odani državi Crnoj Gori", ocijenio je Vulić.

Rekao je da iz tog razloga smatra da su odavno stvoreni uslovi da se crnogorski Muslimani politički organizuju i da na taj način ostvare svoja prava, jer "formula da kroz građanske partije ostvarimo ono što zaslužujemo za sada ne izgleda kao rješenje".

"A Muslimani u ovoj zemlji su u, u većini, apsolutno građanske orijentacije, to pokazuju naša istraživanja, kontakti sa sunarodnicima. Ali gle čuda, obično smo u drugom ili trećem redu kada treba da dobijemo ono što nam po znanju, stručnosti i kvalitetu pripada. Što zbog toga što naši istovjernici kroz svoje nacionalne stranke dobiju ono sto zaslužuju i onda nama koji se izjašnjavamo kao Muslimani ili crnogorci islamske vjeroispovjesti, a to je značajan broj građana u ovoj zemlji, što zbog toga što upravo pripadamo ovom nacionalnom korpusu. Čini se da je došlo vrijeme da se to rapidno promjeni.“

Na svečanosti su, kako je saopšteno iz Savjeta, uručene nagrade zaslužnim pojedincima. Mr Novak Adžić je dobitnik ovogodišnje nagrade „Avdo Medjedović“ za očuvanje kulturnog nasljeđa Muslimana Crne Gore jer je napisao i objavio knjigu „Prilog proučavanju istorije Mrkojevića“ (fragmenti iz prošlosti Mrkojevića), što je, kako ističu iz Savjeta, prvo djelo u kojem se neki autor sveobuhvatno bavi istorijom Mrkojevića.“ "Upravo iz tog razloga pred Novakom Adzićem našao se veliki zadatak koji je ovaj autor svojski i stručno odradio stvaranjem djela na više od 350 stranica“ - stoji u obrazloženju.

Godišnje zahvalnice zbog predanog rada na očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta Muslimana Crne Gore dobili su Suiada Drpljanin Fetić iz Bijelog Polja i mr Alen Pelinković iz Bara. Nagradu za Alena Pelinkovića, koji je bio odsutan, primio je dr Esad Kalezić.

"Telegram i poruke čestitiki uputili su iz kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića, predsjednici opština Bijelo Polje i Bar, Petar Smolović i Dušan Raičević, predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, UO 'Lovćenske straže 1990', a svečanosti su pored ostalih prisustvovali savjetnica predsjednika Skupštine Crne Gore Sandra Radević, direktor CEKUM-a Salko Luboder, predsjednik Skupštine glavnog grada dr Đorđe Suhih, predstavnik trgovinske misije Azerbejdžana, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, predstavnik Islamske zajednice u Crnoj Gori i brojni drugi gosti", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas