Stanić: Rast cijena goriva novi udar na standard građana

"Osmo povećanje cijena goriva u veoma kratkom periodu dovešće do daljeg rasta cijena cijelog niza roba i usluga, time i značajno smanjiti kupovnu moć građana"

4498 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Stanić, Foto: SDP
Stanić, Foto: SDP

Najnovije povećanje cijena goriva je još jedan udar na standard građana Crne Gore. Ukoliko pogledamo cijene goriva u regionu i drugim evropskim zemljama, primijetićemo da su cijene u Crnoj Gori među najvećima, pogotovo kad uzmemo u obzir visinu prosječne zarade koja stagnira već nekoliko godina, navodi Mirko Stanić, član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP).

"Osmo povećanje cijena goriva u veoma kratkom periodu dovešće do daljeg rasta cijena cijelog niza roba i usluga, time i značajno smanjiti kupovnu moć građana", kazao je Stanić.

On dodaje kako je i nova vlast nastavila sa "akciznom politikom svojih prethodnika".

"Nažalost i nova vlast je nastavila sa akciznom politikom svojih prethodnika, a ta politika podrazumijeva da se za svaki neuspjeh Vlade u vođenju ekonomske politike nadomještava dodatnim zavlačenjem ruke u džep građana, kroz visoke akcize i poreze".

Prema riječima Stanića, poslanici SDP u Skupštini Crne Gore su predložili zakon kojim bi se smanjio iznos akciza za 15 odsto, čime bi se kako dodaje cijena goriva dovela na prosječni nivo zemalja u okruženju.

Stanić ističe da bi se time preduprijedio dalji rast cijena u maloprodaji uzrokovan porastom na berzi.

"Ovaj predlog ima za cilj i da se rasterete građani i privreda i smanje izdaci po ovom osnovu, čime će se povećati ukupna privredna aktivnost, a samim tim i prihodi budžeta", navodi Stanić.

Bonus video: