"nije vrijeme za eksperimente kakav je bio model ekspertske Vlade"

Socijalisti CG: U međusobnom dijalogu pronaći rješenje koje će povratiti stabilnost vlasti

Oni su pozvali vladajuću većinu da dogovorom dođu do rješenja koje će omogućiti kvalitetno funkcionisanje nove vlasti, kako bi energija koja se troši na međusobne razmirice bila u potpunosti usmjerena na poboljšanje kvaliteta života svih građana

4034 pregleda 219 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Socijalisti Crne Gore
Foto: Socijalisti Crne Gore

Povodom aktuelne političke krize Glavni odbor Socijalista poručuje svim političkim partijama koje čine vladajuću većinu na obavezu – da u međusobnom dijalogu moraju naći rješenje koje će povratiti stabilnost nove vlasti i koje će biti najadekvatniji izraz volje građana Crne Gore iskazane na izborima 30.avgusta, saopšteno je iz te partije.

Oni su danas razmatrali "aktuelnu političku krizu u Crnoj Gori", s posebnim osvrtom na prvih 200 dana rada Vlade, pokrenuli postupak predlaganja kandidata za potpredsjednike Socijalista Crne Gore i utvrdili plan aktivnosti opštinskih organizacija za pripreme za redovne lokalne uzbore koji će biti održani krajem ove i u prvoj polovini 2022.godine.

"Podsjećemo sve, a naročito predstavnike dvije najveće koalicije Za budućnost Crne Gore i Mir je naša nacija da su Socijalisti nakon odluke Ustavnog suda da nas eliminiše iz izbornog procesa pozvali svoje članstvo i birače da podrže upravo ove dvije koalicije. Zato smatramo da upravo ove dvije koalicije nose najveći teret odgovornosti da nađu odgovarajuće rješenje za novonastalu krizu zbog broja dobijenih glasova, među kojima su i naši glasovi", navodi se u njihovom saopštenju.

Konstatovali su da vrijeme velikih promjena kakvo je bilo vrijeme pada višedecenijske vlasti nije vrijeme za eksperimente, "kakav je bio ovaj model izvršne ili tkz "ekspertske" Vlade, što je sada već potpuno očigledno."

Istakli su da su ispoštovali javni zahtjev premijera Zdravka Krivokapića da u toku prvih 200 dana rada Vlade ne kritikuje i analizira njeno djelovanje.

"Izuzev stručnih stavova i dobronamjernih sugestija vezanih za rješevanje problema državljanstva, načina organizacije rada i vođenja Vijeća za nacionalnu bezbjednost i obaveze poštovanja Skupštine Crne Gore kao predstavničkog tijela građana, nismo komentarisali rad Vlade sada već punih 200 dana", kazali su iz Socijalista.

Dodali su da su Vlada i Krivokapić tražili od javnosti 200 dana, ali su, na žalost, već 120. dan sami otvorili pitanje preispitivanja svog rada i sastava-i to u jednom od najznačajnijih resora – pravde i ljudskih i manjinskih prava, te da na taj način Vlada nije sama sebi dala vrijeme koje je očekivala i tražila od – političkih subjekata i civilnog sektora i u krajnjem od građana.

"Ovakav koncept tkz „ekspertske“ Vlade u kojoj nema srazmjerno predstavljenih predstavnika parlamentarne većine, daje ogroman prostor da za svako pitanje ili obećanje koje građani ili javnost otvore – jedni prebacuju krivicu na druge, parlamentarna većina na Vladu i obrnuto – a da posledice osjećaju samo građani", smatraju iz ove partije.

Oni su pozvali vladajuću većinu da dogovorom dođu do rješenja koje će omogućiti kvalitetno funkcionisanje nove vlasti, kako bi energija koja se troši na međusobne razmirice bila u potpunosti usmjerena na poboljšanje kvaliteta života svih građana.

Preporučujemo za Vas