Svađa albanskih partija u Tuzima: "Pritisak preko noći"; "Molili DPS za koaliciju"

“Dogovorili smo da oni budu i nosioci liste, da sjutra da predamo listu, kad odlučimo o redosljedu imena. Sjutradan nam jednostavno kažu - žao nam je ne možemo ići sa vama u koaliciju. Preko noći je došlo do nekog pritiska, ili što se desilo, vjerujte mi ne znam, Oni su tobože imali neke izgovore da su sačinili neku analizu, ali preko noći nisu analizirali ništa"
94 pregleda 22 komentar(a)
Fadilj Kajošaj, Foto: Arhiva Vijesti
Fadilj Kajošaj, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.11.2017. 18:52h

Demokratska unija Albanaca (DUA) neće poštovati sporazum o koordinisanom djelovanju albanskih partija tokom izbornog procesa u Tuzima jer ih je, kako navode Albanska alternativa (AA) prevarila i u posljednjem momentu otkazala koalicioni nastup na lokalnim izborima.

Sa druge strane, iz AA poručuju da su dva mjeseca čekali DUA da se dogovore o nastupu na izborima, ali da je ta partija molila Demokratsku partiju socijalista (DPS) da sa njima uđu u koaliciju.

Funkcioner DUA, Fadilj Kajošaj kazao je “Vijestima” da je sporazum potpisan da bi se poslije izbora u Tuzima, imajući u vidu i pretspotavku da će većinu dobiti DPS, zajedno išlo u pregovore o formiranju vlasti. On tvrdi da su predstavnici DUA i AA u Tiranu, gdje je dogovoren sporazum, faktički pošli kao koalicija, iako se, kako dodaje, nisu pisano obavezali da formiraju koaliciju, već je po srijedi bio usmeni dogovor.

“Dogovorili smo da oni budu i nosioci liste, da sjutra da predamo listu, kad odlučimo o redosljedu imena. Sjutradan nam jednostavno kažu - žao nam je ne možemo ići sa vama u koaliciju. Preko noći je došlo do nekog pritiska, ili što se desilo, vjerujte mi ne znam, Oni su tobože imali neke izgovore da su sačinili neku analizu, ali preko noći nisu analizirali ništa. Jednostavno slagali su nas” rekao je Kajošaj.

Platformu su potpisali nosioci izbornih lista AA, DUA, Demokratskog saveza i Demokratskog foruma za integracije. Kajošaj kaže da s obziroma na to da Demokratski forum za integracije ni ne izlazi na izbore, on ne vidi efekat potpisa na platformi. Kajošaj je kazao i da je DUA spremna da poslije izbora progava sa svima, uključujući DPS.

Funkcioner AA, Nik Đeljošaj, kazao je za “Vijesti” da Kajošaj demantuje sebe. Najbolji odgovor je njegova izjava, 30 oktobra 2017.

"Na sastanku sa AA donijeta je konačna odluka da na izborima obje partije nastupe samostalno. Faktički, mi smo se bili razumjeli sa AA oko koalicije, ali smo na kraju došli do zaključka da je u interesu obje stranke da na izborima izađemo samostalno”, citirao je Đeljošaj Kajošaja.

Đeljošaj je dodao da su DUA čekali dva mjeseca da se dogovore.

“Oni su molili DPS da idu u koaliciju sa njima, kada je DPS odbio njihove molbe, razgovarali smo i dogovorili se kako je Kajošaj i izjavio 30 oktobra 2017 godine. Neka građani procijene sami ili neka on kaže kad je govorio istinu”, kazao je Đeljošaj. Kajošaj je, dodaje Đeljošaj, ovim samo isključio sebe iz buduće vlasti ukoliko pređe cenzus.

“Na uvrede Kajošaja neću odgovoriti, ja nemam riječi uvreda i svađa sa nacionalnim partijama, njemu srećno bila ova politika podrške DPS-u, koja mu je uzela skoro sve glasove. Nadam se da DUA, neće sjutra povući listu i pozvati da se glasa za DPS, ali ni to neće spasiti DPS gubitka Tuzi”, poručio je Đeljošaj.

Bonus video: