"nova metodologija daće zamah procesu pristupanja"

Radulović: Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji, intenziviraćemo kontakte sa EK

Šef crnogorske diplomatije je kazao da je u fokusu kvalitet reformi, jer je cilj Crne Gore da postane članica EU kao ravnopravan i spreman partner.

4992 pregleda 5 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Evropska komisija želi da vidi Zapadni Balkan u Evropskoj uniji, gdje i pripada, a naša obaveza je da pružimo podršku evropskim aspiracijama zemalja Regiona i pregovaračkom procesu sa EU, kazao je u Briselu ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića na sastanku sa Fernandom Andersenom Gimaraešom, diplomatskim savjetnikom u Kabinetu predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Radulović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, izrazio očekivanje da će nova metodologija dati zamah procesu pristupanja, naglasivši da je Crna Gora spremna da vodi intenzivan dijalog sa Evropskom komisijom i državama članicama u pravcu dinamiziranja pregovora.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da je u fokusu kvalitet reformi, jer je cilj Crne Gore da postane članica EU kao ravnopravan i spreman partner.

"Tokom posjete Briselu, ministar Radulović je danas razgovarao i sa Simonom Morduom, glavnim savjetnikom predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela za vanjsku politiku, koji je ukazao na značaj jačanja političkog dijaloga na visokom nivou, čemu će doprinijeti i sjutrašnja Međuvladina konferencija, prva od usvajanja nove metodologije pregovora sa EU, a na kojoj će učestvovati i šef crnogorske diplomatije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Radulović pozdravio pristup u kojem vladavina prava zadržava centralnu ulogu u procesu, dodajući da su u Vladi svjesni da izgradnja modernog i ekonomski prosperitetnog društva ide uporedo sa demokratskim razvojem.

"Tokom razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, istaknuto je da je tokom pandemije potvrđeno partnerstvo i solidarnost EU i zemalja Regiona, posebno kroz obezbjeđivanje medicinske pomoći. Takođe, naglašen je značaj Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan, koji predstavlja ključni alat za ekonomski oporavak. Uporedo sa tim, Lajčak je kazao da treba aktuelizovati politiku proširenja, uz nastavak potrebnih reformi i rješavanje preostalih otvorenih pitanja".

Radulović je, navodi se u saopštenju, u Briselu razgovarao i sa poslanikom Evropskog parlamenta Toninom Piculom.

"Tom prilikom, ponovljena je važnost evropske perspektive Zapadnog Balkana, te izraženo očekivanje da će novi pristup rezultirati konkretnijim rezultatima i napretkom u procesu pristupanja EU", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas