"litije branile Crkvu i od DPS-a i od SPS-a"

Demokrate: Dačiću, koliko vas je mitropolit Amfilohije cijenio govori to što vas je prije osam godina duhovno sahranio

"Činjenica da je Rezolucija o Srebrenici donijeta u Crnoj Gori jedina koja je zaštiitnički nastrojena prema srpskom narodu, nije vas obavezala da razmišljate o korekcijama vaše Deklaracije o Srebrenici, što bi bio logičan i jedini moralan čin"

19785 pregleda 71 reakcija 71 komentar(a)
Foto: Demokrate
Foto: Demokrate

Demokratska Crna Gora saopštila je da je pokojni mitropolit Amfilohije najbolje pokazao koliko cijeni aktuelnog predsjednika Skupštine srbije Ivicu Dačića kada mu je prije osao godina "održao duhovno opijelo".

Dačić je juče, između ostalog, saopštio da je vlast u Crnoj Gori dogovorena kod mitropolita, te da bi volio "kada bi mitropolit Amfilohije mogao da pogleda šta se dešava".

"Jasno je da je vaš cilj da državnim organima Crne Gore inputirate odgovornost za ono što sami nijeste u stanju da dovedete na pravičan nivo. Nažalost, činjenica da je Rezolucija o Srebrenici donijeta u Crnoj Gori jedina koja je zaštiitnički nastrojena prema srpskom narodu, nije vas obavezala da razmišljate o korekcijama vaše Deklaracije o Srebrenici, što bi bio logičan i jedini moralan čin. Očigledno da u vašoj Deklaraciji koju ste usvojili 2010. godine nemate hrabrosti da unesete poseban stav u kom treba navesti da Srbi nijesu zločinački narod", navodi se u reagovanju Demokrata. Dodaju da se umjesto toga, Dačić opredijelili "da svim silama napadnete Crnu Goru i sve njene institucije, i njene građane, i to ne birajući sredstva".

"Koliko je mitropolit Amfilohije cijenio vas, vaša djela i odnos prema Crkvi najbolje potvrđuje činjenica da je upravo vama, gospodine Dačiću, još 2013. održao duhovno opijelo. Što zapravo znači da vas je prije osam godina duhovno sahranio. Taj čin bolje od svih riječi oslikava koliko ste pružili Crkvi, koja danas i vama i vašim izaslanicima u Crnoj Gori služi samo za emotivnu ucjenu i mizernu manipulaciju. Podsjetićemo javnost da ste i vi tada odgovorili Amfilohiju u nekom malograđanskom duhu, govoreći da ste vaskrsnuli. Takve aluzije u potpunosti pokazuju nepoštovanje i samog mitropolita, ali i pravoslavlja uopšte, ali i naše Crkve uopšte, koju i ovog puta, kao i mnogo puta do sad, branimo od vas. Tako da su litije branile Crkvu i od DPS-a i od SPS-a, ali i od vas gospodine Dačiću, koji ste je tada napadali, baš kao i sada kroz vašu stranačku ispostavu u Crnoj Gori", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Predsjednika Skupštine Srbije su upitali i zašto mitropolita Amfilohija nije odbranio od ministra vanjskih poslova Srbije Nikole Selakovića koji za mitropolita rekao "on se bavio vradžbinama, on je govorio o nekim neizvesnim stvarima, o nečemu što nije duh pravoslavlja".

"Zbilja je kulminacija licemjerstva da se upravo vi sada pozivate na mitropolita Amfilohija. To je nepoštovanje i njega i Crkve i svega onoga što je mitropolit značio građanima Crne Gore. A značio je i znači neopisivo mnogo. Na kraju bismo vas još zamolili, gospodine Dačiću, da se prisjetite i vaših riječi upućenih mitropolitu Amfilohiju: "Mislim da Crkva ne bi trebalo da se bavi politikom i da se iz nje čuju političke poruke. To nije dobro ni za državu ni za SPC". Zašto se vaš stav promijenio u međuvremenu, zašto odjednom svim silama miješate politiku i crkvu i pozivate našeg mitropolita Joanikija? Tim pozivom ga napadate, baš kao što ga danas napada vaš politički partner DPS, kojeg pokušavate vratiti na vlast. Ostaje nam samo da zaključimo da je razlog tome činjenica da se vlast u Crnoj Gori promijenila, a da vama, na vašu žalost, to nije po volji, pa pribjegavate veoma podlom politikantstvu koje je spremno za trenutni politički interes žrtvovati i Crkvu. Zato vam samo možemo poručiti da stvari prihvatite onakvima kakve one jesu, da traćite i vaše i naše vrijeme i da ne zloupotrebljavate ličnost i nemjerljivo djelo mitropolita Amfilohija", zaključuje se u reagovanju Demokratske Crne Gore.

Preporučujemo za Vas