Luksemburg uz Crnu Goru na putu ka EU

Premijer Betel prihvatio je poziv premijera Krivokapića da posjeti Crnu Goru i predložio da se tom prilikom potpiše Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Crne Gore i Luksemburga

3561 pregleda 3 komentar(a)
Betel i Krivokapić, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Betel i Krivokapić, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

U okviru posjete Luksemburgu gdje boravi povodom učešća na Međuvladinoj konferenciji o pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji, premijer Zdravko Krivokapić sastao se sa predsjednikom Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburg, Gzavijeom Betelom.

Krivokapić je, saopšteno je iz Vlade, iskazao zadovoljstvo posjetom Luksemburgu posebno zbog činjenice da je uoči 23. juna - Dana Velikog Vojvodstva Luksemburg, te je u ime Vlade Crne Gore i svoje lično premijeru i građanima Luksemburga čestitao nacionalni praznik.

"Crna Gora izuzetno cijeni iskustvo Luksemburga, kao modela uspješne evropske države, koja predstavlja najbolji primjer kako jedna mala država može iskoristiti sve ekonomske potencijale i članstvo u EU za stvaranje prosperitetnog društva", rekao je Krivokapić.

Predsjednik Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburg Gzavije Betel, kako je saopšteno iz Vlade, poručio je da je Luksemburg prijatelj Crne Gore, te da se upravo na tim temeljima svakodnevno nadgrađuju odnosi dvije zemlje.

"Premijer Betel kazao je da Luksemburg podržava Crnu Goru u integracionom procesu, poručivši da ćemo biti prva sljedeća članica EU. Premijer Betel prihvatio je poziv premijera Krivokapića da posjeti Crnu Goru i predložio da se tom prilikom potpiše Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Crne Gore i Luksemburga. On je kazao da bi u Crnu Goru došao zajedno s delegacijom Privredne komore Luksemburga i da bi glavna tema bila unapređenje ekonomske saradnje", saopšteno je iz Vlade.

Dodaje se da je Betel izrazio zadovoljstvo što se, od 1. aprila posredstvom aviokompanije Luxair, odvija direktna aviolinija na relaciji Luksemburg – Podgorica, kao i linija između Luksemburga i Tivta koja je započela sa radom 15. maja.

Betel je istakao i da su predstavnici crnogorske dijaspore istaknuti predstavnici luksemburškog društva. Betel je predložio i razmjenu u oblasti obrazovanja.

"Sagovornici su razmijenili mišljenje o procesu pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji i istakli da je održavanje dinamike integracionog procesa zemalja Zapadnog Balkana važno za region, ali i za Evropu", saopšteno je.

Sastanku je prisustvovao i ministar vanjskih poslova Crne Gore, Đorđe Radulović.

Bonus video: