"bezbjednosni sistem nedjelovanjem dijela poslanika bio ugrožen"

Vlada: Imenovanje Vukšića po zakonu, to što Skupština mjesecima ne daje mišljenje ne smije biti prepreka za rad Vlade

"...imajući u vidu da je Skupština obavijestila Vladu da ne može dati mišljenje o predlogu za imenovanje Dejana Vukšića za direktora ANB kao i činjenicu da traženo mišljenje nije uslov njegovog imenovanja, Vlada je 11. juna imenovala Vukšića za direktora ANB"

12761 pregleda 8 komentar(a)
Vukšić, Foto: Savo Prelević
Vukšić, Foto: Savo Prelević

Prilikom imenovanja Dejana Vukšića za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) ispoštovana je sva zakonska procedura, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je, kako se navodi u saopštenju, 17. decembra 2020. odredila Vukšića za vršioca dužnosti direktora ANB-a.

"Odredbom člana 25 stav 2, 3 i 4 Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost propisano je da direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost imenuje Vlada, na predlog predsjednika Vlade, a da se predlog dostavlja Skupštini radi davanja mišljenja koje Skupština daje nakon rasprave u nadležnom radnom tijelu. Vlada je 21. januara 2021. godine uputila Skupštini Crne Gore dopis kojim je, saglasno navedenim odredbama, istoj dostavljen Predlog za imenovanje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost radi davanja mišljenja", navedeno je u saopštenju.

S obzirom na to da, kako dodaju, Skupština nije dostavila Vladi traženo mišljenje, iako je Odbor za odbranu i bezbjednost nakon dostavljenog predloga zasijedao i održao više sjednica, ali u dnevni red nijedne sjednice nije želio da uvrsti navedeni predlog za davanje mišljenja, zbog "očigledne opstrukcije" odbora 27. maja.2021. godine premijer je uputio dopis kojim je obavijestio Skupštinu da Vukšiću stanje v. d. direktora ističe 17. juna i da je u što hitnijem roku potrebno Vladi dostaviti mišljenje Skupštine na predlog da se on imenuje za direktora ANB-a.

"Nakon prijema ovog dopisa predsjednik Skupštine je od Odbora za odbranu i bezbjednost zatražio da zakaže sjednicu radi davanja mišljenja na predlog o imenovanju direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, na šta je predsjednik odbora, poslanik Milan Knežević, pismom odgovorio da odbija da zakaže sjednicu na kojoj bi se razmatrao taj predlog i da to neće učiniti", navode iz Vlade.

Nakon što je obaviješten da Knežević neće sazvati sjednicu Bečić je "na osnovu člana 63 stav 2 Poslovnika Skupštine Crne Gore sazvao sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu za 11. jun sa predlogom dnevnog reda - Predlog za imenovanje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, radi davanja mišljenja, a na zakazanu sjednicu pristupili su Krivokapić i Vukšić".

"Ali zbog nedolaska većine članova odbora sjednica nije održana, pa je Skupština Crne Gore dopisom 11. juna obavijestila Vladu da usljed poslovničke nemogućnosti za održavanje 13. sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu na kojoj nije pristupio predsjednik odbora kao ni većina članova Skupština ne može dati traženo mišljenje ", podsjetili su iz Vlade.

Nakon ovoga, dodaje se, kako je prethodno ispoštovana zakonska procedura, a imajući u vidu da je Skupština obavijestila Vladu da ne može dati mišljenje o predlogu za imenovanje Dejana Vukšića za direktora ANB kao i činjenicu da traženo mišljenje nije uslov njegovog imenovanja, Vlada je 11. juna imenovala Vukšića za direktora ANB.

"Vlada naglašava da je prilikom imenovanja Vukšiča za direktora ANB ispoštovana sva zakonska procedura, a da višemjesečna nemogućnost Skupštine da da mišljenje na predlog o njegovom imenovanju ne može i ne smije biti prepreka za rad Vlade, koja postupa u skladu sa svojim nadležnostima i koja je dužna da čuva sve institucije sistema a posebno bezbjednosni sistem koji je nedjelovanjem dijela poslanika bio direktno ugrožen", navodi se u saopštenju Vlade.

Preporučujemo za Vas