"Dosta je nacionalnih, vjerskih i drugih ideoloških podjela"

Bečić: Budućnost možemo kreirati, neko je zločinac zato što je zločinac, a ne zato što je ove vjere ili one nacije

"Saberimo se, udružimo se, jer primitivizam i podjele su put u propast, a zajedništvo i saradnja put u pobjedu i srećnu budućnost", poručio je Bečić

42494 pregleda 709 reakcija 67 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Prošlost ne možemo promijeniti, ali budućnost možemo kreirati. Dosta je nacionalnih, vjerskih i drugih ideoloških podjela. Neko je kvalitetan zato što je kvalitetan, neko je zločinac zato sto je zločinac, a ne zato što je ove vjere ili one nacije, kazao je predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića na plenarnoj sesiji Parlamentarne skupštine Procesa saradnje Jugoistočne Evrope

On je pozvao da se prekine generaizacijama, okretanjem naroda jednih protiv drugih.

"Saberimo se, udružimo se, jer primitivizam i podjele su put u propast, a zajedništvo i saradnja put u pobjedu i srećnu budućnost", poručio je Bečić.

Prema njegovim riječima crnogorski Parlament u kontinuitetu posvećuje veliku pažnju parlamentarnoj saradnji i diplomatiji, a svojim aktivnim učešćem na ovom i sličnim forumima pruža doprinos jačanju parlamentarnih veza koje su bitan segment saradnje država Jugoistočne Evrope.

On je ocijenio da su međunarodni skupovi ovog tipa od izuzetnog značaja, jer direktno omogućavaju razmjenu mišljenja, znanja i iskustava, kao i produbljivanje bilateralnih i multilateralnih odnosa među državama članicama Jugoistočne Evrope.

Bečić je, saopšteno je iz Skupštine, kazao da veoma značajnu komponentu razvoja odnosa zemalja Jugoistočne Evrope predstavlja dalje ulaganje u putnu infrastrukturu, a ovaj način "povezivanja" predstavlja i najveću šansu ovog dijela Evrope u ekonomskom, privrednom, turističkom i svakom drugom smislu.

"Pored toga, najbolji način da povežemo zemlje Jugoistočne Evrope jeste da jačamo privrednu saradnju, pa je neophodno da upravo ona bude generator razvoja naših budućih odnosa".

Govoreći o pozitivnim primjerima saradnje istakao je primjer Višegradske četvorke, koja je, kako je rekao, poznata po unapređenju evropskih integracija, međusobnoj vojnoj, ekonomskoj i energetskoj saradnji.

Aleksa Bečić
foto: Skupstina.me

"Kad smo kod evropskih integracija, ponosni smo na činjenicu da Crna Gora predvodi evropski put na Zapadnom Balkanu i pledira da bude prva naredna članica Evropske unije, jer naša država relativno uspješno sprovodi svoje integracije, uz potrebu ubrzanja reformi u oblasti vladavine prava, a prema posljednjim istraživanjima oko 80 odsto građana Crne Gore podržava članstvo u EU. Takođe, mi smo ponosni na partnerstvo sa Turskom u okviru zajedničkog članstva u NATO-u, što sve doprinosi miru i stabilnosti u regionu“, kazao je predsjednik Skupštine.

Kao članovi delegacije Skupštine Crne Gore na zasijedanju PS SEECP-a učestvovali su i poslanica Milosava Paunović i poslanici Danilo Šaranović i Vladan Raičević.

Parlamentarna skupština Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi pokrenuta je 1997. godine, a čini je pored Crne Gore još 12 zemlja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.

Preporučujemo za Vas