Sijarto: Crna Gora je na vrhu liste da postane sljedeća članica EU

Sijarto je najavio da će Mađarskanastaviti da bude saveznica Crne Gore i u borbi protiv pandemije, izrazivši spremnost da svoju solidarnost i prijateljstvo Mađarska pokaže kroz kontingent vakcina koji će u narednom periodu namijeniti našim građanima

5572 pregleda 15 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MVP
Sa sastanka, Foto: MVP

Crna Gora je na vrhu liste da postane sljedeća članica Evropske unije (EU), saopštio je Peter Sijarto, ministar vanjskih poslova Mađarske.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore je saopšteno da su se nakon susreta u Budimpešti i Podgorici, ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović i Sijarto ponovo sreli u Luksemburgu.

"Radulović je ponovio spremnost Crne Gore da intenzivira pregovarački proces kroz novu metodologiju, za čiju su primjenu države članice EU dale zeleno svjetlo, te prenio uvjerenje da će pregovori na taj način biti vjerodostojniji i dinamičniji. U tom kontekstu, on je naglasio važnost podrške koju je Mađarska kontinuirano pružala našoj zemlji na putu evropske integracije", ističe se u saopštenju MVP.

U saopštenju se dodaje da je Sijarto, koji je danas učestvovao na Savjetu za opšte poslove EU, "prenio crnogorskom kolegi dobre poruke sa tog sastanka po pitanju proširenja, te izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Crna Gora na vrhu liste da postane sljedeća članica EU".

"Na toj liniji, on je ponovio da naša zemlja u realizaciji evropske agende ima snažnu podršku Mađarske. Takođe, najavio je da će njegova zemlja nastaviti da bude saveznica Crne Gore i u borbi protiv pandemije, izrazivši spremnost da svoju solidarnost i prijateljstvo Mađarska pokaže kroz kontingent vakcina koji će u narednom periodu namijeniti našim građanima", piše u saopštenju.

Iz MVP su naveli da su u kontekstu predstojeće turističke sezone, oba sagovornika podsjetila na dogovor o otvaranju granica uz potvrdu o vakcinaciji ili negativnim PCR testom, kao i na potpisani Sporazum između dvije Vlade o međusobnom priznavanju imunizacionih sertifikata.

"U okviru posjete Luksemburgu ministar Radulović se prethodno, kao član delegacije Crne Gore koju predvodi premijer Zdravko Krivokapić, sastao sa predsjednikom Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburg, Gzavijeom Betelom, te predstavnicima crnogorske dijaspore u toj zemlji, dok je uoči Međuvladine konferencije planiran i zajednički sastanak sa Žozepom Boreljom, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost", zaključuje se u saopštenju MVP.

Bonus video: