Fejzić: Abazović i Radulović prisustvovaće komemoraciji žrtvama genocida 11. jula u Srebrenici

Na sjednici Organizacionog odbora 21. juna, član odbora Ćamil Duraković kazao je da je upućen poziv delegaciji iz Crne Gore, nakon što je crnogorski parlament usvojio Rezoluciju o zabrani negiranja genocida

26151 pregleda 836 reakcija 57 komentar(a)
Abazović i Radulović, Foto: Luka Zeković
Abazović i Radulović, Foto: Luka Zeković

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović prisustvovaće komemoraciji žrtvama genocida 11. jula u Srebrenici, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici.

On je kazao da je Organizacionom odboru stigao službeni dopis kojim je potvrđen dolazak delegacije iz Crne Gore u Srebrenicu.

Na sjednici Organizacionog odbora 21. juna, član odbora Ćamil Duraković kazao je da je upućen poziv delegaciji iz Crne Gore, nakon što je crnogorski parlament usvojio Rezoluciju o zabrani negiranja genocida.

"Najvažnija delegacija koja će biti u Srebrenici 11. jula ove godine su upravo ovi poslanici koji su inicirali usvajanje Rezolucije u Parlamentu Crne Gore, kao i predsjednik Crne Gore kojeg ćemo definitivno pozvati. Nama je to jako važno, jer je to zemlja regiona, dok neki drugi susjedi još uvijek negiraju genocid, iako su zemlje Evrope i svijeta to davno usvojile", kazao je Duraković.

Skupština Crne Gore usvojila je 17. juna Predlog Rezoluciju o Srebrenici.

Za je glasalo 55 poslanika, 19 protiv, a sedam je bilo uzdržano.

U salu su se tokom glasanja za Rezoluciju o Srebrenici vratili poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) koji su tako prekinuli bojkot Skupštine.

Osim 40 poslanika opozicije, za su glasali i poslanici Demokrata, GP URA, Demosa, Civisa, ali i Branka Bošnjak iz Pokreta za promjene koji je dio Demokratskog fronta (DF).

Uzdržana su bila tri poslanika Socijalističke narodne partije i ostali poslanici Pokreta za promjene

Protiv su bili poslanici poslaničkog kluba Demokratskog fronta i Prava Crna Gora.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Skupština Crne Gore:

1) najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici;

2) potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti;

3) osuđuje pokušaje pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački;

4) poziva nadležne institucije na primjenu pozitivnih propisa kada su u pitanju radnje i djela javnog negiranja postojanja ili umanjenja genocida u Srebrenici;

5) naglašava značaj i potrebu da se ustanovi 11. jul danom sjećanja na žrtve Srebrenice;

6) potvrđuje riješenost države Crne Gore, kandidata za članstvo u EU i punopravne članice NATO alijanse, da afirmiše vrijednosti mira i stabilnosti i multietničkog sklada;

7) poziva nadležne institucije na sprovođenje istraga i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti;

8) najoštrije osuđuje sve zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, izražava saosjećanje za sve žrtve kao i za njihove porodice i naglašava značaj postizanja pravde i dugoročne podrške preživjelima, apelujući na pomirenje u regionu, jačanje međunacionalne i međuvjerske tolerancije, razumijevanje i solidarnost.

Skupština Crne Gore je istog danas smijenila i Vladimira Leposavića sa funkcije ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Glasalo je 80 poslanika - 43 za, 27 protiv i 10 uzdržanih.

Za smjenu Leposavića glasali su poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Socijaldemokratske partije, Liberalne partije i albanskih partija, kao i poslanici koalicije Crno na bijelo.

Protiv su bili poslanici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, Pokreta za promjene, Radničke partije, Ujedinjene Crne Gore i Prave Crne Gore.

Poslanici koalicije "Mir je naša nacija" bili su uzdržani.

Leposavić je smijenjen na predlog premijera Zdravka Krivokapića zbog sporne izjave o genocidu u Srebrenici.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović najavio je tada bojkot rada Skupštine zbog ove odluke.

"Desila se velika prevara glasača od 30. avgusta. Napravljena je neprincipijelna koalicija DPS-a i djelova Vlade Crne Gore i zbog toga pozivam ovog momenta sve koji su dobili glasove 30. avgusta građana Crne Gore da se oslobodino DPS-a i sa njiima ne gradimo Crnu Goru da se u najkraćem roku skupimo i donesemo odluku šta ćemo dalje jer smo svi i dalje živi i zdravi i svi smo dobili glasove građana Crne Gore koji nisu očekivali da će DPS smjenjivati naše ministre. Do tada dok se ne govorimo o tome nećemo ulaziti više u plenum. Ako imate bilo ko ovdje novu većinu samo izvolite sa njima. Ko oće sa Frontom može sa nama da se dogovori o svemu. Ovo isto važi i za parlament i za rukovodstvo parlamenta u slučaju da se oglušite o ovo što vam govorimo. Sada resetujemo stanje na nulu i tražimo novi dogovor. Pozdravljamo vas i neka vam je srećan DPS", rekao je tada Radunović.

Bonus video: