TS kontra Skupštini inicirao izbor VDT-a

Raspisan oglas za novi Tužilački savjet, aktuelni donosi odluke mimo stava poslanika

10179 pregleda 5 komentar(a)
Burić, Foto: Vesko Belojević
Burić, Foto: Vesko Belojević

Uprkos stavu nadležnog skupštinskog odbora da se postupak koji je bio u toku za izbor vrhovnog državnog tužioca obustavlja, Tužilački savjet (TS) je juče odlučio da raspiše novu konkurs za VDT-a.

Odluka o tome objavljena je na sajtu pravosuđa, a u njoj se navodi da je “Tužilački savjet u nastavku III vanredne sjednice.... u cilju blagovremenog, efikasnog i zakonitog postupanja, donio odluku o raspisivanju javnog poziva za izbor vrhovnog državnog tužioca i oglašavanju slobodnih tužilačkih mjesta”. Dodaje se da je sjednici predsjedavao v. d. vrhovnog državnog tužioca, Dražen Burić, i da su takav stav zauzeli “polazeći od Ustavom i zakonom propisanih nadležnosti Tužilačkog savjeta”.

Resorni Odbor za politički sistem, pravosuđe i pravu je u petak odlučio da obustavi postupak izbora vrhovnog državnog tužioca, jer se, kako su podsjetili, stupanjem na snagu izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, obustavljaju početi postupci izbora funkcionera u tužilaštvu.

TS je ranije predložio da se za VDT-a izabere advokat Aleksandar Kovačević sa Cetinja, koji je ispunjavao uslove za mjesto VDT-a.

U članu 184e izmjena zakona, koji je stupio na snagu 12. juna, piše: “Započeti postupci izbora rukovodilaca državnih tužilaštava i državnih tužilaca koji su pokrenuti, a nijesu okončani do stupanja na snagu ovog zakona, obustaviće se po sili ovog zakona”.

U zakonu takođe piše da se u roku od osam dana od početka važenja zakona raspisuje oglas za novi sastav TS, što je Odbor uradio u ponedjeljak 20. juna.

TS je podnio inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi izmjena zakona, tražeći i da se do konačne odluke tog Suda obustavi primjena zakona.

Bonus video: