"nastavljamo postojeći evropski i evroatlanski put"

Bečić Džaferiju: Nova vlast je politiku utemeljila na sporazumu koji su potpisali nosioci tri pobjedničke liste

"Evropski put Zapadnog Balkana nema alternativu. Crna Gora snažno podržava evropske aspiracije zemalja regiona i spremna je da pruži espertsku, tehničku i svaku drugu vrstu pomoći Sjevernoj Makedoniji u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende", istakao je Bečić

3188 pregleda 5 komentar(a)
Džaferi i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Džaferi i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Nova vlast je svoju politiku utemeljila na sporazumu koji su potpisali nosioci tri pobjedničke liste na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, u kojem je iskazan jasan stav da nastavljamo postojeći evropski i evroatlanski put naše zemlje, te da je spoljna politika Crne Gore u potpunosti usklađena sa politikom Evropske unije" (EU), saopštio je Aleksa Bečić, predsjednik Skupštine Crne Gore prilikom susreta sa predsjednikom Skupštine Sjeverne Makedonije, Talatom Džaferijem.

Iz Skupštine Crne Gore je saopšteno da Delegacija Skupštine, koju predvodi Bečić, učestvuje na Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koja je održana od 21. do 22. juna, u Antaliji, u Turskoj, te da je na marginama tog susreta, Bečić održao bilateralni susret sa Džaferijem.

"Evropski put Zapadnog Balkana nema alternativu. Crna Gora snažno podržava evropske aspiracije zemalja regiona i spremna je da pruži espertsku, tehničku i svaku drugu vrstu pomoći Sjevernoj Makedoniji u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende", istakao je Bečić.

Iz Skupštine je saopšteno da je Bečić osvrnuvši se na trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori, naveo da je "usvojenom Rezolucijom o Srebrenici jasno precizirano i ugrađeno da srpski, bošnjački i hrvatski narodi, nisu niti mogu biti genocidni ili zločinački i da odgovornost može pripadati isključivo pojedincima, te da su uzaludna spinovanja određenih centara moći, koji fabrikuju neistine zarad postizanja svojih jeftinih političkih ciljeva".

"Bečić je sagovornika upoznao sa činjenicom da je novi skupštinski saziv donio set socijalnih zakonskih rješenja koji podrazumijevaju uvođenje dječijeg dodatka za sve predškolce, besplatne udžbenike za sve osnovce, povećanje iznosa minimalne zarade i povećanje staračke naknade", piše u saopštenju.

Iz Skupštine su kazali da je značajnu pažnju u svojoj riječi Bečić posvetio usvojenim izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine Crne Gore.

"Od sada, najmanje po jedan potpredsjednik će se birati iz redova opozicije, manje zastupljenog pola i poslanika stranaka manjinskih naroda, klub poslanika mogu obrazovati najmanje dva poslanika izabrana sa lista stranaka manjinskih naroda umjesto dosadašnjih tri, dok će se najmanje tri predsjednika skupštinskih odbora, ubuduće, birati iz redova opozicije. Neke od izmjena, kako bi Skupština u punom kapacitetu mogla da ostvaruje i jača svoju kontrolnu i nadzornu funkciju, predviđaju i da je nadležni ministar dužan da učestvuje u radu odbora ako je određen za predstavnika predlagača akta, odnosno podnosioca amandmana, kao i dužnost nadležnog ministra da učestvuje na sjednici Skupštine na kojoj je određen za predstavnika predlagača akta koji se razmatra na sjednici", rekao je Bečić.

Navodi se i da je "Bečić istakao zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima dvije prijateljske države, ali i o važnosti učvršćivanja i produbljivanja njihove sveukupne saradnje".

"Dvojica predsjednika su se saglasila da je od obostranog interesa jačanje dalje saradnje dvije države, posebno u oblasti ekonomije", piše u saopštenju Skupštine.

Džaferi je naveo da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, što predstavlja dobar temelj za nastavak efikasne regionalne saradnje.

"Od izuzetnog značaja je što skorije uspostavljanje vazdušne linije između dvije zemlje, ali i izgradnja putne infrastrukture, koja bi obezbijedila intezivniji razvoj privrednih grana dvije države", rekao je Džaferi.

Iz Skupštine je saopšteno i da su Bečić i Džaferi "razmijenili iskustva parlamenata dvije države o brojnim realizovanim projektima koja su sprovedena u cilju povećanja transparentnosti i otvorenosti rada".

"Skupština Crne Gore je shodno posljednjem istraživanju, koje je sprovodeno od strane nevladnog sektora, zauzela prvo mjesto po stepenu transparetnosti i otvorenosti rada kada su u pitanju zemlje bivše Jugoslavije", rekao je Bečić.

On je poručio i da je trenutna epidemiloška situacija u Crnoj Gori izuzetno povoljna i tim povodom uputio poziv građanima Sjeverne Makedonije da posjete Crnu Goru.

"On je pohvalio dosadašnji rad resornog ministarstva uz konstataciju da ova turistička sezona, za razliku od prošle, kada su državne granice bile zatvorene, ima sve preduslove da bude veoma uspješna", piše u saopštenju Skupštine.

U saopštenju se dodaje i da je Bečić prvog dana boravka u Antaliji imao susret i sa predsjednikom Grupe prijateljstva sa Crnom Gorom Erolom Kavunđuom, na kojem su "konstatovani dobri, prijateljski i sadržajni odnosi, koje karakteriše snažna ekonomska saradnja, kontinuirano povećanje robne razmjene i stranih direktnih investicija, kao i kvalitetna ugovorna baza koja predstavlja dobru osnovu za realizaciju budućih projekata od obostranog interesa".

"Poslanici Skupštine Crne Gore Milosava Paunović i Danilo Šaranović su u sklopu Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, učestvovali u Stalnom odboru ove inicijative, na kojem je razmatran predlog Završne deklaracije ovog zasijedanja", zaključuje se u saopštenju Skupštine.

Preporučujemo za Vas