Bečić: Fabrikovanje neistina na moj račun služi za postizanje jeftinih političkih ciljeva

Osvrnuvši se na trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori, Bečić je naveo da "usvojenom Rezolucijom o Srebrenici jasno je i precizirano ugrađeno da srpski, bošnjački i hrvatski narodi, nisu niti mogu biti genocidni ili zločinački i da odgovornost može pripadati isključivo pojedincima koji su te zločine i počinili"

13352 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Bečić i Šentop, Foto: Skupstina.me
Bečić i Šentop, Foto: Skupstina.me

Aktuelna politička dešavanja i fabrikovanje neistina od strane određenih društveno-političkih činilaca na moj račun, očigledno služi postizanju jeftinih političkih ciljeva.

To je saopštio predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

On se danas na marginama Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, sastao sa predsjednikom Velike narodne skupštine Turske Mustafom Šentopom.

Bečić je, kako je saopšteno iz Skupštine, istakao da dvije zemlje njeguju prijateljske odnose, te da "bliskost i povezanost naših naroda predstavlja nešto što treba uvijek sa ponosom isticati".

On je naveo da Crna Gora i Turska nemaju otvorenih pitanja i da njeguju intezivnu saradnju, a da "zajednička evroatlantska budućnost predstavlja dobru pretpostavku da svakodnevno učvršćujemo odnose dvije zemlje".

Osvrnuvši se na trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori, Bečić je naveo da "usvojenom Rezolucijom o Srebrenici jasno je i precizirano ugrađeno da srpski, bošnjački i hrvatski narodi, nisu niti mogu biti genocidni ili zločinački i da odgovornost može pripadati isključivo pojedincima koji su te zločine i počinili".

Bečić se zahvalio Turskoj i na donacijama vrijednim više stotina hiljada eura u vidu zaštitne medicinske opreme.

On je istakao da je impresivna činjenica da je Turska tokom pandemije treća u svijetu po količini medicinske pomoći koju je uputila drugim zemljama, što govori o moći i značaju Turske kao globalne sile.

Bečić je u razgovoru sa Šentopom istakao da je trenutna epidemiološka situacija u Crnoj Gori izuzetno povoljna, te da su stvorene sve predpostavke da ova turistička sezona bude znatno uspješnija od prethodne.

"Predsjednik Skupštine saopštio je da Crna Gora cijeni djelovanje i aktivnosti turske agencije za saradnju i koordinaciju - TIKA, koja je od otvaranja kancelarije u našoj zemlji do sada realizovala značajan broj razvojnih projekata, što je čini jednom od najznačajnijih strateških razvojnih partnera Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Bečić je kazao da važnu sponu između dvije države predstavljaju iseljenici iz Crne Gore koji su nastanjeni u Turskoj, kao i turska dijaspora koja je nastanjena u Crnoj Gori, što predstavlja dovoljan motiv za vođenje intenzivne saradnje i komunikacije na svim nivoima.

"O značaju koji Crna Gora pridaje odnosima sa Vašom zemljom najbolje svjedoči činjenica da u Republici Turskoj imamo otvorena čak dva diplomatsko-konzulatna predstavništva“ istakao je Bečić.

On je izrazio očekivanje intezivnije saradnje i na nivou novoformirane Grupe prijateljstva Crne Gore sa Velikom narodnom skupštinom Republike Turske.

"Izražavajući zadovoljstvo povodom susreta, predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Šentop je saopštio da "Crna Gora i Turska dijele zajedničku kulturu i istoriju koja seže daleko u prošlost". On je istakao da dvije zemlje imaju dobre odnose na svim nivoima, koje, između ostalog, možemo dodatno snažiti i kroz zaključivanje memoranduma o saradnji na nivou dva parlamenta. Predsjednici su se saglasili da generalni sekretari dva parlamenta sačine predloge memoranduma o saradnji, koji će biti potpisan prilikom posjete predsjednika Šentopa Crnoj Gori. On je prihvatio poziv predsjednika Bečića da posjeti našu zemlju, uz najavu da se to može dogoditi već do kraja tekuće godine", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: