Danilović: DF se bez koalicije ZBCG ne bi proslavio, izvucimo nauk i da sa izvjesnošću čekamo nove izbore

"Kako god i kada god budu izbori neće biti dramatične promjene među političkim polovima. Makar još jednom moraćemo zajedno sa Demokratama i URA, a ako je tako zašto se sada ne dogovorimo nego to ostavljamo za "onda""

34732 pregleda 114 reakcija 114 komentar(a)
Danilović, Foto: Boris Pejović
Danilović, Foto: Boris Pejović

Napadi, pojedini, na premijera Zdravka Krivokapića mogu se cijeniti kao zaista besprizorni ali niko se do sada nije tako svojski trudio da ih izazove i zasluži kao on. ocijenio je funkcioner Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

On je poručioda koalicije Za budućnost Crne Gore mora konačno "naučiti da se mudro i strpljivo" bori za svoje ciljeve, "ako ih više uopšte imamo".

Danilović je istakao i da je kod njih "panik taster uključen non stop tako da smo glasačima otupili čula".

"Kao koalicija na minulim izborima ne bismo učinili mnogo bez DF kao dominantnog dijela, ali je valjda jasno i DF da se bez koalicije ZBCG ne bi proslavio", poručio je Danilović.

Dodao je da kada je već tako da treba izvući nauk "iz ove sadašnje štete". Pozvao je da se riješi problem sada pa da se onda sa izvjesnošću čekaju novi izbori.

"Veliku štetu unutrašnjim, pa i regionalnim prilikama, donijelo je izglasavanje još jedne Rezolucije o Srebrenici. To što je u pitanju još jedna govori sve, govori o namjeri da se zbog politikanstva nikada ne stavi tačka i krene dalje ili što je još gore; da se u nekoj bolesnoj hijerarhiji postavi iznad svih strašnih zločina počinjenih u 20. vijeku od kojih su nebrojeni učinjeni nad srpskim narodom. I sve to se dešava u našoj Crnoj Gori u kojoj su pojedini, ratni zločinci i fašisti iz II Svjetskog rata postali "nacionalni" heroji i simboli otpora Đukanovićeve Crne Gore. Dakle, kod nas se dokazani fašisti slave kao junaci, a istovremeno se "gine" od privrženosti antifašizmu. Valjda je, sve ovo, danas jasno i političkim laicima, a upućenijim ljudima jasno je od početka. Kod nas odavno postoje specijalisti za zloupotrebu smrti, političari koji preturaju po grobovima dokle god to donosi korist i pritrpavaju ih kada i mrtve potroše", naveo je Danilović.

Dodao je da kada su nosioci pobjedničkih lista prošle godine potpisali Sporazum koji je omogućio formiranje vlasti, a podrazumijevao ne mijenjanje spoljnopolitičkog kursa i nediranje simbola, da su to građani prihvatili "kao nužnost i na kraju, željni promjena i slobode, odobrili".

Danilović je kazao i da se mogu neki napadi na Krivokapića cijeniti kao zaista besprizorni ali da se "niko nije tako svojski trudio da ih izazove i zasluži kao on".

"Premijer je sam zakuvao skandal oko Leposavića, a taj skandal je doveo do oživljavanja DPS-a koji se iz bezizlaza probudio da glasa za njegovu smjenu i odlučujuće pomogne oko još jedne rezolucije. Nisu to male i usputne stvari. Samo malo više takta i političke zrelosti moglo nas je spasiti od ovog urnebesa. Treba poštovati pravila. Drugim očima bi svi gledali na učinjeno da se premijer izvinio javnosti zbog, po njegovom sudu, pogrešnog izbora ministra, a od većine zatražio podršku. Koliko ga god pojedini od nas čuvali od sebe zaista je nemoguće izdržati i oćutati niz njegovih uzastopnih grešaka. Ne obavještava se većina, koja podržava teško sastavljenu Vladu, preko konferencije za novinare, o namjeri da se razriješi ili postavi novi ministar. To je ili osionost ili nedopustivi amaterizam. Potom je sve završilo nekako odurno i nasilnički - nećete vi meni i nećeš ga ti nama".

Funkcioner Ujedinjene je ocijenio i da se Srebrenica "obesmišljava viškom rezolucija".

"Kod nas počinje da biva užasna, neljudska maska za skrivanje političkih grehova. Vjeruje li iko da DPS iz empatičnosti galami o Srebrenici duže od decenije? Ne. Kada je god bilo politički gusto i kada se pozicije propadajuće ljuljaju Đukanović bi okretao sve protiv svih".

Danilović je poručio da Vladi treba nova snaga i novi ritam, "i to ne pod iznudom nego racionalno".

"To prvi mora da vidi premijer. I Abazović i Bečić imaju iza svojih poteza uvijek glasove poslanika koji su zajedno sa njima osvojili mandate. Premijer se potpuno odrekao svojih, naših, 27 mandata i to nije prirodno stanje. Premijer ne može dugo opstati kao "ničiji" jer onda niko nema interes da brani politike Vlade. U politici se često i dobije ono što priželjkuješ ali se ubrzo shvati da s tim dobijenim ne možeš ništa".

Pozvao je poslanike da se vrate u hodu "nekoliko koraka unazad" i da povežu rasute konce "ili ćemo se raspasti na sred puta u ništa".

"Naravno, i mi iz koalicije ZBCG moramo konačno naučiti da se mudro i strpljivo borimo za svoje ciljeve, ako ih više uopšte imamo. Nama je panik taster uključen non stop tako da smo glasačima otupili čula. Kao koalicija na minulim izborima ne bismo učinili mnogo bez DF kao dominantnog dijela, ali je valjda jasno i DF da se bez koalicije ZBCG ne bi proslavio. Sve ovo je lako provjeriti na prvim izborima ali sam siguran da bi to moglo biti preskupo provjeravanje. Kako god i kada god budu izbori neće biti dramatične promjene među političkim polovima. Makar još jednom moraćemo zajedno sa Demokratama i URA, a ako je tako zašto se sada ne dogovorimo nego to ostavljamo za "onda"? A, zašto "onda"? Da se razumijemo: i onda će neko, a znamo i ko, potegnuti pitanje "Srebrenice". Kada je već tako izvucimo nauk iz ove sadašnje štete. Riješimo problem sada pa da s izvjesnošću čekamo nove izbore", zaključio je Danilović.

Bonus video: