"Dužnost poslanika da ispunjavaju želje građana koji su ih izabrali"

Veber: Poslanici vlasti nikad nisu bojkotovali Skupštinu, odluka DF-a donosi izazov i krizu

"Problemi se neće riješiti tako što će se svi držati svog stava. Mislim da su toga svi svjesni”, rekao je ambasador Njemačke u Crnoj Gori

22204 pregleda 51 reakcija 51 komentar(a)
Veber, Foto: Savo Prelević
Veber, Foto: Savo Prelević

Odluka Demokratskog fronta (DF) da bojkotuje rad Skupštine donosi izazov i krizu, saopštio je ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber.

On naveo da Crna Gora ima istoriju bojkota u Skupštini, ali da to nikada nijesu radili poslanici vlasti.

"Ono što je novo jeste da dio vlasti bojkotuje Skupštinu. To je nešto što definitivno donosi izazov i krizu. Ja jedino mogu podvući ono što sam govorio u slučaju prethodnih bojkota, a to je da su poslanici izabrani predstavnici naroda, koji su izabrani sa očekivanjem da će ispunjavati ono što ljudi žele, a za to su potrebne većine. Projekte možete realizovati samo ako imate većinu, a ako ugrozite tu većinu vlade naravno da stvarate krizu”, rekao je Veber, gostujući u emisiji “Fokus”, na TVCG.

Kazao je i da je korona još uvijek tu, nada se skorom kraju, a kako dodaje, kraj korone biće početak obnove ekonomije.

"I za to će vam biti potrebna vlada koja će ubrazano djelovati i preduzimati korake i mjere. Tako da mislim da je dužnost poslanika da ispunjavaju želje građana koji su ih izabrali", rekao je Veber, prenosi portal RTCG.

Političari samo ako sjednu zajedno i razgovaraju, kako dodaje Veber, mogu da pronađu rješenja.

"Problemi se neće riješiti tako što će se svi držati svog stava. Mislim da su toga svi svjesni”, naveo je Veber.

Ne vidi prostor za ocjenu, da trenutna Vlada nije izabrana u demokratskom procesu.

"Ako me pitate koja je uloga stranih ambasada u tome, ja mogu govoriti iz ugla Njemačke i reći ću da smo mi posvećeni tome da Crnu Goru vidimo kao članicu EU i naša uloga je da podržimo Crnu Goru na tom putu", naveo je Veber.

Podsjeća i da su izbori od 30. avgusta stvorili kohabitaciju.

"Važno da različite institucije ispunjavaju svoje ustavne nadležnosti, a jedna od njih je imati međusobnu interakciju, pronalaziti rješenja u okviru ustavnih nadležnosti. To nam daje jedan okvir za dijalog i saradnju, to ne znači da imate saglasnost po svim pitanjima, ni u jednoj zemlji nemate takvu situaciju. Ono što je bitno jeste da je potrebno poštovati ustavne nadležnosti institucija i to je dobra polazna osnova za pronalazak rješenja", kazao je Veber, prenosi portal RTCG.

Pristupanje EU podržava velika većina građana

Ambasador Njemačke rekao je da polazna osnova na putu ka EU treba da bude to što proces integracija podržava preko 70 odsto građana.

"Ako je to polazna postavka onda već imate početni konsenzus u društvu. Ako političari žele da odgovore na želje građana onda je jasno da pristupanje EU podržava velika većina građana i to je jasna smjernica za političare".

Sa prve političke Međuvladine konferencije EU sa Crnom Gorom, kako je naveo Veber, poslat je snažan signal posvećenosti integracijama.

"Što se tiče nove metodologije ona ne postavlja nove ciljeve, ni nova mjerila već je proces dat kroz politički kontekst, odnosno ulogu država članica. Ja vjerujem da se nude nove prilike", kazao je Veber.

Fokus je, kako dodaje, sada na privremenim mjerilima za Poglavlja 23 i 24.

"Znači nema ništa novo, već je samo fokus snažniji na činjenici da je Crna Gora predvodnik ovog procesa i da je otvorila sva poglavlja. U tom kontekstu moramo razmujeti da je fokus na vladavini prava, demokratiji, borbi protiv korupcije, slobodi mediji", kazao je Veber.

Nova metodologija, kako kaže, omogućava zemljama kandidatima da grupišu različita poglavlja, što je, dodaje Veber, manje značajno za Crnu Goru jer je otvorila sva poglavlja.

"Zemljama kandidatima u slučaju velike ispunjenosti kriterijuma nudi se mogućnost da već učestvuju u strukturama kojim pristup uglavnom imaju samo zemlje članice", kazao je Veber i dodao da je to način na koji EU pomaže državama kandidatima.

Fokus je sada, kako dodaje primjena zakona. Kao primjer navodi nedavno usvojene izmjene Zakona o tužilaštvu.

"Sada je važno kako će se implementirati svi ti propisi. Cilj Vlade je da pravosuđe učini nezavisnim od političkog uticaja, a pravo pitanje je kako će to funkcionisati u praksi. Dobro je imati dobar zakon, ali je još važnije primjenjivati taj zakon na pravi način. Sada smo u fazi u kojoj se fokusiramo na primjenu. Bilo koja buduća članica mora imati nezavisno pravosuđe", poručio je Veber.

Govoreći o medijskoj sceni u Crnoj Gori kaže da postoji prostor za napredak.

"Imali smo slučajeve nasilja nad novinarima imamo veoma polarizovanu situaciju u tom javnom domenu, možda više na društvenim mrežama. To su oblasti u kojim su reforme neohodno. Važno je da se to uradi na način da se medijski pejzaž u Crnoj Goru uredi tako da donese veće sobode i bolje ocjene nego što je to bilo u prošlosti", rekao je njemački ambasador.

Preporučujemo za Vas