"Svakodnevno me optužuju"

Vučić: Beograd se ne miješa u unutrašnju politiku Crne Gore, dešava se suprotno

Vučić je rekao da nije Srbija priznala nezavisnost Plava, Gusinja i Boke Kotorske, već je Crna Gora priznala nezavisnost nasilno otetog dijela teritorije Srbije, to jest Kosova

11699 pregleda 80 reakcija 80 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO
Vučić, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas tvrdnje da se Beograd miješa u unutrašnju politiku Crne Gore i ocijenio da se dešava upravo suprotno.

"Svakodnevno me optužuju da se miješam u njihove stvari a oni ne rade ništa drugo nego što se miješaju. Od toga ko će da drži koji kafić na Vračaru do toga koju će politiku Srbija da vodi. A kada im kažete da nas oni ne zanimaju, već da ih mi samo pitamo gdje su prava Srba kojih nema 1,8 nego 28 odsto, oni nam kažu da ne smijemo da se miješamo", rekao je on.

Vučić je rekao da nije Srbija priznala nezavisnost Plava, Gusinja i Boke Kotorske, već je Crna Gora priznala nezavisnost nasilno otetog dijela teritorije Srbije, to jest Kosova.

"Ko se tu kome miješao? Jesmo li mi protjerali njihovog ambasadora zbog jedne rečenice o Mojkovačkoj bici, uzgred potpuno tačne, ili oni našeg? Jesmo li mi slali vojne izaslanike na mjesta gdje su ubijani Crnogorci ili su oni slali tamo gdje se slavila Oluja?", rekao je Vučić.

On je ocijenio da je Rezolucija o Srebrenici, koju je usvojio crnogorski parlament, za cilj imala da nametne žig sramote cijelom srpskom narodu.

"A da se Srbija izvinjava njima što su koristili svaku priliku da Srbiju napadnu - Srbija više nije takva i nikada neće biti", rekao je Vučić.

Komentarišući tvrdnje hrvatskih političara da su Hrvati dali najveći broj partizana u Drugom svjetskom ratu i da su dali najveći doprinos antifašističkoj borbi, Vučić je rekao da je bolje da ne reaguje na te tvrdnje.

"Najbolji odgovor na to je ćutanje. Jer kako negirati besmislice? Ali to je ono sa čime ćemo se suočavati, sa promjenom istorijskih činjenica. Samo čekam kada će da kažu da su u Jasenovcu ubijani Hrvati a da su ih ubijali Srbi. Nije daleko dan kada će se to desiti", rekao je on.

Vučić je rekao da mu je žao zbog toga što Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom i dodao da to nije fer ni prema gradjanima ni prema rukovodstvima tih zemalja.

On je rekao da će čitav region nastaviti evropski put ali da je razumeo poruku da te zemlje moraju da se uzdaju u sebe i da ni od koga ne očekuju ništa.