Vujičić: Skupština Crne Gore privatna ustanova u vlasništvu predsjednika političkih partija

On je pojasnio da Mandić lično određuje ko će biti prvi na listi i dobiti prvi mandat, i tako redom, a samo jedan državljanin Crne Gore, kako smatra Vujičić, ima veće biračko pravo od Mandića, to je Milo Đukanović, koji lično bira mnogo više poslanika u odnosu na Mandića, odnosno izabrao je 30 poslanika u Skupštini Crne Gore

11555 pregleda 126 reakcija 24 komentar(a)
Vujičić, Foto: PR Centar
Vujičić, Foto: PR Centar

Skupština Crne Gore je privatna ustanova u vlasništvu predsjednika političkih partija, jer oni određuju kome kandidatu će dati mandat smatra predstavnik Grupe građana „Građanska akcija“ Božidar Vujičić, i dodaje da je zbog toga Skupština neustavna, sastavljena sistemskom diskriminacijom i korupcijom biračkog prava.

On je kazao je da je izjava predsjednika NSD Andrije Mandića, prije nekoliko dana, dala odgovor na pitanje ko bira poslanike, „jedne iste vječite poslanike u Crnoj Gori, narod ili predsjednik partije“.

„Gospodin Mandić je saopštio, kako je gospodin Zdravko Krivokapić dobio poslanički mandat, izgovarajući sljedeću rečenicu: „Dakle, njega nije imenovao narod, nego sam mu na početku svega, na molbu Crkve, ja ustupio svoje mjesto na čelu liste „ Za budućnost Crne Gore“. Koliku moć ima Mandić i koliko veće biračko pravo, u odnosu na ostale državljane, jasno se vidi iz njegove izjave“, smatra Vujičić.

On je pojasnio da Mandić lično određuje ko će biti prvi na listi i dobiti prvi mandat, ko drugi i dobiti drugi mandat i tako redom, a samo jedan državljanin Crne Gore, kako smatra Vujičić, ima veće biračko pravo od Mandića, to je Milo Đukanović, koji lično bira mnogo više poslanika u odnosu na Andriju Mandića, odnosno izabrao je 30 poslanika u Skupštini Crne Gore.

„Gospodin Mandić je odlučio da sebi odredi 81. mjesto na listi, što znači da sigurno neće dobiti mandat iako je predsjednik patije, jer poslanike ne biraju građani nego predsjednik patije. Vjerovao je u pobjedu pa mu mandat ne bi bio potreban, jer je očekivao mjesto u novoj vlasti. Ono što je iznenadilo gospodina Mandića je odluka Zdravka Krivokapića da formira ekspertsku vladu bez sigurnih pozicija, po dubini, za predstavnike partija, kao što je to bio slučaj za vrijeme DPS-a, čemu se nadao gospodin Mandić“, rekao je Vujičić.

S obzirom na to da se građanima nudi da glasaju listu, kako je objasnio, niko od kandidata sa liste ne može da dokaže koliko glasača je baš njemu dalo glas.

„Odnosno, svaki kandidat sa liste može može da kaže da su si glasači koji su glasali Za budućnost Crne GOre baš zbog njega glasali listu i to niko ne može da ospori ni da potvrdi“, kazao je Vujičić.

Smatra da je Mandić „upao u klopku koja je spremana Krivokapiću“.

„Gospodin Krivokapić je trebalo da posluži za jednokratnu upotrebu, da pomogne u osvajanju vlasti, a kada se vlast osvoji onda poslanici koje je izabrao Andrija Mandić da, po dubini, popune mjesta u novoj vlasti. Da se to desilo moć državljanina i birača Andrije Mandića došla bi do punog izražaja, njegova moć bila bi tada veća od moći Mila Đukanovića koji je izabrao 30 poslanika za parlament ali za njih kao opoziciju nema mjesta, po dubini, u novoj vlasti“, rekao je Vujičić.

Prema njegovim iječima, odlukom premijera da formira Vladu isključivo od eksperata, gospodin Mandić ostao je i bez mandata i bez raspodjele poslanika, koje je lično birao, u izvršnoj vlasti i zato, kako smatra, krivi predsjednika Vlade i želi da ga smijeni i pored rizika da se DPS ponovo domogne vlasti.

„Članom 83 Ustava CG određeno je da Skupštinu čine poslanici koji se biraju neposredno, na osnovu opšteg i jednakog biračkog prava i tajnim glasanjem. Obzirom da g.Mandić, g.Đukanović i drugi predsjednici partija, određuju, biraju kome kandidatu će se dati osvojen mandat, jasno je da je Skupština Crne Gore, privatna ustanova u vlasništvu nekoliko birača, predsjednika političkih partija, odnosno da je Skupština CG neustavna i sastavljena, sistemskom diskriminacijom i korupcijom biračkog prava“, poručio je Vujičić.

Bonus video: