Bečić: Nivo saradnje Crne Gore i Turske kreće uzlaznom putanjom

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, naveo da Crna Gora ima čak dva diplomatsko – konzularna predstavništva u Turskoj, što je, kako je kazao, jasan pokazatelj odlučne namjere za strateškim unapređenjem bilateralnih odnosa između dvije zemlje

6171 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora i Turska imaju dobre, prijateljske i sadržajne odnose, i nivo saradnje i komunikacije u gotovo svim oblastima kreće se uzlaznom putanjom, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

On se, prilikom učešća na Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje zemalja Jugoistočne Evrope u Antaliji, susreo sa počasnim konzulom Crne Gore u toj državi, Huseinom Erkanom Jilmazom.

„Crna Gora i Turska imaju dobre, prijateljske i sadržajne odnose, a nivo saradnje i komunikacije u gotovo svim oblastima kreće se uzlaznom putanjom“, kazao je Bečić.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, naveo da Crna Gora ima čak dva diplomatsko – konzularna predstavništva u Turskoj, što je, kako je kazao, jasan pokazatelj odlučne namjere za strateškim unapređenjem bilateralnih odnosa između dvije zemlje.

Bečić je rekao da je uvjeren da će novootvoreni Konzulat u Antaliji, na čijem čelu je Jilmaz, dati značajan impuls jačanju privrednih i sveukupnih odnosa između Crne Gore i Turske.

„Poslovne reference i ugled koji počasni konzul uživa u Turskoj garant su intenzivnije saradnje na polju ekonomije i turizma, posebno imajući u vidu sve veću zainteresovanost turskih državljana za ulaganja u Crnu Goru“, naveo je Bečić.

On je kazao da je zadovoljan činjenicom da turska Vlada u kontinuitetu pruža punu podršku Crnoj Gori u oblasti obrazovanja, kroz program stipendiranja studenata iz Crne Gore na turskim univerzitetima.

“Neraskidivu sponu i važan razvojni potencijal saradnje dvije zemlje čine iseljenici iz Crne Gore nastanjeni u Turskoj, kao i turska dijaspora u Crnoj Gori“, dodao je Bečić.

On je rekao da je zadovoljan povoljnom epidemiološkom situacijom u državi i pozvao građane Turske da posjete Crnu Goru i uvjere se u njene zadivljujuće prirodne ljepote i tradicionalno gostoprimstvo.

Bečić je kazao da su ispunjene sve pretpostavke da, za razliku od prošlogodišnje, kada su državne granice bile zatvorene, ova turistička sezona bude znatno bolja i uspješnija.

Jilmaz je rekao da je počastvovan prilikom da posvećeno radi na inteziviranju odnosa dvije prijateljske zemlje.

On je ukazao na značajne razvojne potencijale Crne Gore, sa posebnim akcentom na oblast turizma i ekonomije.

“Crna Gora je moja druga zemlja i uvjeren sam da ću ličnim zalaganjem dati maksimalan doprinos postizanju značajnijeg nivoa saradnje u svim oblastima“, naveo je Jilmaz.

On je kazao da je posebno važno jačati saradnju u oblasti turizma, i da će u budućnosti uložiti napore da državljani Turske budu više upoznati sa turističkim potencijalima koje nudi Crna Gora.

Kako je dodao, od izuzetnog značaja je upostavljanje direktnih avio linija između Crne Gore i turističkih centara u Turskoj, kakvi su Antalija, Alanja i Bodrum.

Bonus video: