Milić: Ko bude skraćivao mandat Vladi sa DPS-om, njemu nema izlaska na izbore

Rješenja za krizu postoje, dogovor je moguć, ali je bitno da partije razumiju da su u obavezi prema građanima a ne prema sebi, kaže bivši lider SNP-a

72306 pregleda 424 reakcija 145 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Luka Zeković
Srđan Milić, Foto: Luka Zeković

Bivši lider i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić siguran je, kaže, da će partije većine pronaći zajednički jezik.

"Razgovor je način kako se može prevazići trenutno nepotrebno i, mislim za sve političke aktere na vlasti, pogubno javno prepucavanje. Ovdje se ne radi o jednoj političkoj grupaciji, već o više njih, koje su ideološki različite i koje imaju svoje partikularne interese i ciljeve. Te grupacije je, svojim glasom, na izborima 30. avgusta prošle godine okupio narod Crne Gore, želeći promjene i reforme. Svako ko ne bude to shvatio, platiće cijenu kad god da budu izbori. A oni će, po mom mišljenju, biti za tri godine", rekao je Milić "Vijestima".

On smatra da rješenja za krizu postoje, da je dogovor moguć, ali da je bitno da partije razumiju da su u obavezi prema građanima koji su željeli promjene, a ne prema sebi.

"Bilo ko da pokuša da skrati mandat ovoj parlamentarnoj većini, a da za to nema saglasnost svih poslanika koji su glasali za Vladu 4. decembra, taj to mora da uradi sa DPS-om. Ako bude skraćivao mandat Vladi sa DPS-om, njemu nema izlaska na izbore“, uvjeren je sagovornik.

Milić navodi da mu se čini da sve vodi ka rješenju „kojim će svi biti zadovoljni u mjeri u kojoj će biti nezadovoljni drugim elementima“.

„I Demokratska Crna Gora i neke druge partije govore o modalitetima za izlazak iz krize. Kompromis je potreban partijama - a ne narodu Crne Gore - da bi sebe sačuvale od onoga čemu se približavaju ogromnom brzinom, a to je nepovjerenje građana“, zaključuje on.

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije, Vladimir Pavićević, smatra, međutim, da je izbor nove vlade i novog premijera najbolji način da se riješi aktuelna politička kriza vlasti.

On je kazao „Vijestima“ da se po izjavama i djelovanju premijera Krivokapića vidi da je on jedino zainteresovan da stanje ostane nepromijenjeno.

„To znači da je premijer postao problem i to je nužna tema svih razgovora o tome kako da se izađe iz krize Vlade, kao i iz parlamentarne krize koju imamo“, istakao je Pavićević.

On ocjenjuje da bi Krivokapićevi konstruktivni potezi mogli da budu pokretanje inicijative provjere povjerenja Vladi u Skupštini ili podnošenje ostavke.

Pavićević
Pavićevićfoto: Betaphoto

„Nakon toga bi se predstavnici tri pobjednička saveza dogovorili o kandidatu za novog premijera, koji bi prvo ispravio sve konstrukcione greške Krivokapićeve Vlade, dok bi se novoizabrana vlada potom potpuno posvetila reformama“, naveo je Pavićević.

Sagovornik smatra da kriza Krivokapićeve Vlade postoji prije svega zbog toga što je od samog formiranja prati demokratski deficit.

„To je, po svom karakteru, nedemokratska Vlada. U njoj, uz jedan ili dva izuzetka, nema političkih autoriteta za koje su građani glasali na izborima prošle godine. Vidimo da Vlada nije za svoj dalji rad obezbijedila parlamentarnu većinu, što je čini slabom. A slaba Vlada danas u Crnoj Gori znači davanje šanse Demokratskoj partiji socijalista (DPS). Odgovornost za takvu sliku Vlade ima isključivo njen predsjednik Krivokapić“, napominje Pavićević.

Vlada je, prema njegovim riječima, slaba i zbog toga što za 200 dana rada nije isporučila ozbiljnije rezultate. Pojedini ministri, kaže on, lutaju kroz svoje resore kao što premijer luta kroz crnogorsku politiku.

„To pojačava utisak da je Vlada slaba, ali se pokazuje i da je nesposobna. To dalje razvija osjećaj nezadovoljstva kod velikog broj građana, naročito kod onih koji su glasali za razvlašćivanje DPS-a Mila Đukanovića“, podvlači Pavićević.

On smatra da je Krivokapićeva Vlada suštinski već „pala“, odnosno da ju je srušio Krivokapić onog momenta kada je za smjenu svog ministra (Vladimira Leposavića) obezbijedio podršku DPS-a.

„On je time otvorio prostor za novo političko savezništvo s DPS-om. Samo je pitanje momenta kada će taj pad biti vidljiv i golim okom“, kaže Pavićević, dodajući da je raniji stav DF-a da neće „rušiti“ Vladu s DPS-om „dobar i racionalan“.

Većina za dogovor, DF uslovljava novim premijerom ili izborima

Lideri Demokratskog fronta (DF) odbili su mogućnost rekonstrukcije Vlade na čijem bi čelu ostao Zdravko Krivokapić i saopštili da u slučaju da nema saglasnosti oko novog kabineta, najkasnije do kraja godine treba organizovati nove parlamentrane izbore.

„Ako ne bude dogovora o novoj vladi, onda smo za to da se formira prelazna vlada koja će pripremiti izbore“, rekao je predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera DF-a, Milan Knežević nakon sastanka predstavnika parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore.

Krivokapić nije bio na sastanku.

Knežević je kazao novinarima da je DF tu ideju predstavio kolegama iz vlasti. Sastanku, koji je trajao dva i po sata, a koji su organizovali lideri Demosa i Socijalističke narodne partije (SNP) Miodrag Lekić i Vladimir Joković, prisustvovali su predstavnici svih partija većine. Knežević je rekao da se DF zalaže za to da novu vladu treba da čine predstavnici partija vlasti i stranaka manjinskih naroda, jer je to, prema njegovim riječima, najbolji način za izlazak iz parlamentarne krize i krize u Vladi.

Sastanak lidera parlamentarne većine
Sastanak lidera parlamentarne većine foto: Savo Prelević

„Više je nego jasno da su i kolege koje su prije dva-tri dana napisale da podržavaju Vladu premijera Krivokapića promijenile stav“, istako je on i dodao da bi se s izborom nove vlade otvorilo i pitanje ko će biti novi predsjednik Skupštine.

Njegov kolega, predsjednik Nove srpske demokratije (Nova), Andrija Mandić, saopštio je da je njihova ideja o izboru nove vlade „naišla na veliku podršku kolega iz parlamentarne većine“. Aktuelna Vlada, za 200 dana rada, nije, kaže on, ispunila očekivanja. On nije kazao ko je podržao “novu vladu”, jer takvih zvaničnih poruka nije bilo.

Lider Pokreta za promjene (PzP) i jedan od vođa DF-a, Nebojša Medojević, ocijenio je da Vlada nije ispunila svoj zadatak, već da samo ispunjava „predizborna obećanja Demokrata, Građanskog pokreta URA i Demokratske partije socijalista (DPS)“.

Prema saznanjima “Vijesti” on je na sastanku ponovio navode o sprezi Vlade i organizovanog kriminala, ne dajući za to nikakve dokaze.

Predsjednik SNP-a,Vladimir Joković bio je zadovoljan što je sastanak protekao u tolerantnoj atmosferi, „sa željom da se svi problemi prevaziđu“.

Joković
Jokovićfoto: Boris Pejović

„Nije bilo tenzija, što je ohrabrujuće. Bilo je određenih predloga, ali sačekaćemo da na novom sastanku sljedeće sedmice nađemo rješenje. Bilo je i radikalnih predloga, ali mi se čini da preovladava želja svih da se dođe do dogovora. Od radikalnijih predloga, bio je onaj da se ide na izbore. Preovladalo je mišljenje najvećeg dijela učesnika da je ovakvo stanje neodrživo“, istakao je on i dodao da je na sastanku bilo i riječi o tome da partije većine treba da razgovaraju s premijerom, ali da će o tome raspravljati naredne sedmice.

“Vijestima” je jedan od učesnika sastanka rekao da Knežević i Mandić ne žele razgovor sa Krivokapićem, pristaju da mu se samo prenese njihova poruka.

Lider Demosa, Miodrag Lekić, ocijenio je da je jedan od uzroka „negativnog toka političkih procesa“ to što se vladajuća većina nije sastajala. Jučerašnji sastanak nazvao je uspješnim.

„Ovaj sastanak težio je tome da se dođe do kompromisa. Nijesmo došli do toga, ali smo bez povišenih tonova uspjeli da saopštimo naše razlike. Dogovorili smo se i da se potencijalne promjene dese na bazi dogovora i pravila“, rekao je on.

Lekić je naveo da su predstavnici partija pokazali ozbiljnost „da se dođe do perspektive konsenzusa“.

„Imamo ogromnu odgovornost pred građanima. Saopštene su sve opcije, razgovori o njima će se nastaviti“, poručio je on.

Poslanik i predsjednik Prave Crne Gore, Marko Milačić, očekuje da rješenja krize neće biti ako ne bude dijaloga parlamentarne većine i Vlade. On je rekao da je predložio kolegama „da koliko sjutra“ razgovaraju s premijerom.

„I večeras je ovdje trebalo da bude premijer. Mi ništa ne mozemo riješiti bez Vlade, a ni ona bez nas. U ime Prave Crne Gore predložio sam temeljne principe djelovanja u narednom periodu. Treba da stavimo na papir ono što je zajednički sadržalac svih nas. Moj stav je da je potrebna ne samo rekonstrukcija Vlade, već i rekonstrukcija prirode odnosa u parlamentarnoj većini“, naglasio je on.

Milačić je ponovio da je neprijatelj onaj ko pominje nove izbore.

Sastanku u Skupštini su prisustvovali i funkioneri Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, Boris Bogdanović i Momo Koprivica, poslanik URA Miloš Konatar, predsjednik CIVIS-a i poslanik liste „Crno na bijelo“ Srđan Pavićević, lider Radničke partije Maksim Vučinić, te predstavnici Ujedinjene Crne Gore Danilo Jokić i Dušan Slijepčević. Oni se nijesu obraćali novinarima nakon sastanka.

Krivokapić: Zvao sam četvoricu lidera, ali se niko nije odazvao

Premijer Krivokapić kazao je juče, govoreći o potencijalnoj rekonstrukciji Vlade, da mu je prihvatljiva svaka odluka parlamentarne većine, ali da on misli da je ekspertska vlada garancija da što bezbolnije prođe demokratska tranzicija vlasti.

On je novinarima u Skupštini Crne Gore kazao da ne može biti premijer vlade u kojoj su svi članovi političari. „Ako smo se opredijelili za promjene - tu sam. Ako smo se opredijeli za zamjene - nemojte računati na mene“, poručio je Krivokapić.

Krivokapić je u ponedjeljak, kako je potvrdio, zvao četiri lidera partija vlasti na razgovor, ali se niko nije odazvao pozivu.

„Neki su bili na putu, a neki čekaju razrješenje predstojećeg sastanka partija većine“, naveo je Krivokapić.

Demokrate i Bečić: Rekonstrukcija Vlade može, novi premijer - nikako

Predsjednik Skupštine i Demokrata Aleksa Bečić rekao je da mu je prihvatljivo da političari budu dio Vlade u slučaju njene eventualne rekonstrukcije, ali da je za to potrebna saglasnost premijera i stranaka parlamentarne većine.

On je za TV VIjesti kazao kako se pokazalo da ekspertska vlada ima određenih manjkavosti, te da kao problem u radu Vlade vidi manjak političkog iskustva i preglomaznost određenih resora. Njegova partije je prije sastanka parlamentarne većine saopštila da ne pristaje na izbor novog premijera i Vlade, i raspisivanje izbora.

“Dolazi u obzir samo rekonstrukcija Vlade i to po principu saglasnosti aktuelnog premijera i parlamentarne većine”, poručile su Demokrate.

Bonus video: