Krivokapić: Očekujem da zajedno uložimo napore da unaprijedimo naš odnos, kako bi bio što plodonosniji

“Otvorili smo sva poglavlja, 78% građana je opredjeljeno za EU i nismo glomazan sistem"

3460 pregleda 0 komentar(a)
Krivokapić i Mendes da Silva Pina, Foto: Vlada Crne Gore
Krivokapić i Mendes da Silva Pina, Foto: Vlada Crne Gore

Premijer Zdravko Krivokapić, razgovarao je sa ambasadorkom Portugala u Crnoj Gori, Marijom Virdžinijom Mendes da Silva Pinom.

Kako je saopšteno iz Vladem Krivokapić se zahvalio Portugalu na kontinuiranoj pomoći u ostvarenju strateškog spoljnopolitičkog prioriteta Crne Gore – napretku u procesu pristupanja EU, kako kroz ekspertsku podršku, instrumenta Tajeks, tako i kroz izraženu spremnost Portugala da kao aktuelna predsjedavajuća Savjetom EU održi vitalnost politike proširenja.

Krivokapić je, kako se navodi, istakao značajnu ulogu Portugala u jačanju političkog dijaloga na visokom nivou i u održavanju politike Međuvladine konferencije, kako bi sve zainteresovane strane iznijele stavove po pitanju nove metodologije pregovora i kako bi se pronašao balans između članica EU i država aspiranata.

"Otvorili smo sva poglavlja, 78% građana je opredjeljeno za EU i nismo glomazan sistem. To predstavlja prednost u odnosu na države regiona. Dobili smo podršku na Međuvladinoj konferenciji i zalažemo se za princip “regate”, kako bi najbolje valorizovali postignuto”, rekao je Krivokapić.

Premijer je, navodi se, ambasadorku Portugala upoznao sa očekivanjima koja Crna Gora ima od tekuće turističke sezone i koliko je pandemija uticala na proces međudržavne saradnje.

On je podsjetio ambasadorku da ekonomska saradnja između dvije države nije na obostrano očekivanom nivou, te da u oblasti turizma, energetike, prosvjete i kulturne postoji prostor za istinsku kooperaciju.

"Naše države se mogu zbližiti naročito putem dvije tačke. Ekonomija je bitna, ali kultura i znanje suštinski mogu da nas zbratime. Očekujem da zajedno uložimo napore da unaprijedimo naš odnos, kako bi bio što plodonosniji”, poručio je Krivokapić.

Iz Vlade dodaju da je ambasadorka Portugala ocijenila da je Međuvladina konferencija bila odlična prilika da Crna Gora još jednom nedvosmisleno iskaže svoju spremnost da radi na putu unutrašnjih reformi, a time, zapravo, na putu ka Evropskoj uniji.

“Unapređivanje vladavine prava je proces koji nikada ne smije da stane. On je instrument kojim se postiže demokratizacija društva, ali i privredna stabilnost. Važna je vaša spremnost da radite na tom polju. Želim vam da nastavite sa predanim radom, da u narednom izvještaju vaši rezultati budu još vidljiviji. Portugal se zalaže za princip “regate”, poručila je Mendes.

Ona je prema navodima Vlade takođe istakla da Portugal ima slična iskustva iskustvima Crne Gore kada je u pitanju pandemija COVID–19, ali da i Portugal očekuje dovoljno dobru turističku sezonu, što je bitno za nacionalnu ekonomiju i izrazila slaganje sa Krivokapićem da treba podržati i osnažiti bilateralnu saradnju u oblastima turizma, energetike, te obrazovanja i kulture.

Bonus video: