Injac: Snaženje uloge Crne Gore kao kredibilnog savjetnika u okviru NATO

Injac je istakla da je Crna Gora snažno posvećena evropskim i evroatlantskim integracijama, kao i promociji i unapređenju saradnje sa susjednim zemljama

2498 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Odbrana.gov.me
Foto: Odbrana.gov.me

Uspješne reforme u sektoru odbrane predstavljaju snaženje uloge Crne Gore kao kredibilnog saveznika u okviru NATO, ali i posvećenog partnera projektovanju stabilnosti u regionu, poručila je ministarka odbrane Olivera Injac.

Ona je na otvaranju godišnjeg brifinga za vojno-diplomatske predstavnike akreditovane u Crnoj Gori kazala da Crna Gora pruža konkretan doprinos zajedničkim naporima Alijanse na planu jačanja kolektivne bezbjednosti i očuvanja mira.

Injac je poručila da Ministarstvo odbrane ostaje posvećeno kontinuiranom razvoju i jačanju Vojske Crne Gore kroz modernizaciju, opremanje i obuku, ali i ispunjavanju zadataka i obaveza koje proizilaze iz NATO agende.

Injac je istakla aktivno učešće Ministarstva odbrane u regionalnim inicijativama i naglasila da je Crna Gora snažno posvećena evropskim i evroatlantskim integracijama, kao i promociji i unapređenju saradnje sa susjednim zemljama.

Iz Ministarstva odbrane su kazali da je redovni godišnji brifing za vojno-diplomatske predstavnike akreditovane u Crnoj Gori održan u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu.

"Brifing je bio prilika da se izaslanicima odbrane predstave realizovane aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u protekloj godini, kao i planovi za naredni period, uključujući i unapređenja sveukupnih odnosa sa savezničkim i partnerskim zemljama“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Navodi se da je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Milutin Đurović informisao vojno-diplomatske predstavnike o aktuelnim planovima razvoja Vojske Crne Gore.

Olivera Injac atašei
foto: Odbrana.gov.me

Đurović je naglasio da članstvo u NATO za Vojsku Crne Gore predstavlja konstantnu motivaciju za nastavak započetih reformi, uz poštovanje visokih standarda na svim nivoima.

On je istakao da se Crna Gora učešćem u međunarodnim misijama dokazala kao pouzdan i kredibilan partner i kontributor u domenu projektovanja međunarodne stabilnosti.

Đurović je kazao da će Crna Gora nastaviti sa takvom politikom i naglasio značaj saradnje sa savezničkim i partnerskim zemljama na putu izgradnje savremenih i kredibilnih vojnih snaga.

Generalni direktor za odbrambenu politiku i planiranje, general-major Rajko Pešić, upoznao je vojno-diplomatske predstavnike sa aktivnostima Ministarstva koje su trenutno u fokusu i predstavio planove za predstojeći period.

Pešić je istakao kontinuiranu posvećenost Crne Gore jačanju bilateralne i multilateralne saradnje, kao i pronalaženje modaliteta za njeno unapređenje.

On se zahvalio vojno-diplomatskim predstavnicima na podršci Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore u protekloj godini, koju je obilježila pandemija virusa COVID-19.

Uz uvjerenje, kako je kazao, da će naredni period biti prilika za nastavak započetih bilateralnih projekata i dodatno unapređivanje odbrambene saradnje.

Pešić je poručio da će Crna Gora nastaviti da pruža konkretan doprinos zajedničkim naporima Alijanse na planu jačanja kolektivne bezbjednosti i očuvanja mira.

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da su predstavnici tog resora i Generalštaba Vojske Crne Gore unutar svojih nadležnosti, detaljnije prezentovali aktuelne i planirane aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore.

"Vojno-diplomatski predstavnici su imali priliku da nakon sastanka prisustvuju prikazu sposobnosti, kao i opreme i naoružanja Vojske Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: