Kordić – Molina: Crna Gora zaslužuje da bude punopravna članica EU

Španski ambasador je kazao kako je važno da Crna Gora iskoristi politički dijalog koji omogućava nova metodologija, kako bi predstavila koristi članstva u EU onim državama članicama koje su više rezervisane prema politici proširenja

2306 pregleda 0 komentar(a)
Molina i Kordić, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Molina i Kordić, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Crna Gora je predvodnik u pregovaračkom procesu i zaslužuje da bude punopravna članica Evropske unije, kazao je ambasador Španije Raul Bartolomeo Molina u razgovoru sa glavnom pregovaračicom Zorkom Kordić..

Takođe je, kako je rekao, važno da Crna Gora iskoristi politički dijalog koji omogućava nova metodologija, kako bi predstavila koristi članstva u EU onim državama članicama koje su više rezervisane prema politici proširenja.

Ambasador je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, poručio da Španija snažno zagovara politiku proširenja, posebno kada je riječ o ekonomskoj i političkoj stabilnosti, jer, kako je kazao, ako je Balkan destabilizovan, cijela Evropa je destabilizovana. On je istakao da je ta država uvijek podržavala Crnu Goru na putu prema EU, i da su dvije države partneri u NATO alijansi.

Kordić je zahvalila na podršci i saglasila se o potrebi intenzivnijeg komuniciranja prema državama članicama prednosti Crne Gore, koje se ogledaju u jasnoj geostrateškoj orijentaciji prema EU, potpunoj usaglašenosti sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom (ZVBP), kao i snažnom fokusu na vladavinu prava.

Ukazala je na značaj nedavno održane Međuvladine konferencije i jasan stav koji je predsjednik Vlade iskazao na najvišem nivou, a koji potvrđuje jasnu geostratesku orijentaciju Crne Gore, snažno opredjeljenje za suštinsku reformu vladavine prava i članstvo Crne Gore u EU.

Sagovornici su se saglasili da, i pored dobrih odnosa, postoji dosta prostora za uspostavljanje snažnije saradnje dvije države. U tom kontekstu su izrazili spremnost za intenziviranje saradnje u oblasti evropske integracije.

Sastanku su prisustvovale i počasni konzul Španije u Podgorici Ivana Kovač Baret i savjetnica glavne pregovaračice Dragana Marković.

Bonus video: