"demokratski kapaciteti i potencijali sporo i stidljivo izranjaju"

DPS: Znamo da smo mnogima trn u oku, ipak, pozdravljamo svaku emancipaciju konkurencije

"Svaki put kada se bilo koja stranka u Skupštini odvaži da pokaže svoje demokratske kapacitete i glasa za zakonska rješenja koja vode Crnu Goru u EU putem koji smo zajedno sa našim koalicionim partnerima trasirali, mi ćemo podržati takav primjer njihove demokratske emancipacije", kazali su iz DPS-a

8883 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) je na građanskoj, evropskoj i evroatlanskoj platformi decenijama, i zato pozdravljamo i podstičemo svaku evoluciju na političkoj sceni koja znači viši nivo političke mobilizacije u ostvarenju tog cilja, saopštili su danas iz te partije.

"Razumijemo da je Demokratska partija socijalista, mnogima, sa razlogom trn u oku, jer kao najjača stranka na političkoj sceni Crne Gore, nekoliko decenija uspješno je upravljala državnim brodom i postigla rezultate u unutrašnjoj i spoljnoj politici, koje ni nova vlast nije mogla da spori već se potpisima obavezala da ih unaprjeđuje i nadograđuje", kazali su iz DPS-a.

Rekli su da u tom smislu tumače i "samodopadljiv nastup" predsjednika Skupštine Alekse Bečića, koji je "uz mnogo veće probleme koje ima u vladajućoj koaliciji, koja se raspada u najgorim mukama", kako navode, posebnu pažnju u gostovanju u emisiji "Načisto" na TV Vijesti posvetio DPS-u.

"Ne znamo kako su i Bečić i voditelj intervjua shvatili konstataciju predsjednika Đukanovića da 'prepoznaje demokratski kapacitet' kod nekih partija, ali nam se čini da su ipak u nju učitali višak značenja. Zato da objasnimo smisao te rečenice, plastično na primjeru. Recimo, to što su Demokrate glasale za usvajanje Deklaracije o genocidu, jeste pomaljanje nekih demokratskih potencijala, jer SNP, stranka iz koje su potekli mnogi od njih, i u kojoj je Bečić bio portparol, 2009. godine nije glasala za sličnu deklaraciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici. Dakle, ti kapaciteti i potencijali sporo i stidljivo izranjaju, ali nekad se kalkulantski i zanemare, kao u slučaju kada je DCG odlučila da ne glasa za smjenu ministra Leposavića, procjenjujući da im je pozicija koju su zauzeli, politički profitabilnija u nacionalističko orijentisanom dijelu birača. Ipak, svaki put kada se bilo koja stranka u Skupštini odvaži da pokaže svoje demokratske kapacitete i glasa za zakonska rješenja koja vode Crnu Goru u EU putem koji smo zajedno sa našim koalicionim partnerima trasirali, mi ćemo podržati takav primjer njihove demokratske emancipacije", naveli su iz DPS-a.

Kazali su da se, imajući u vidu sve okolnosti, i ni malo lak položaj predsjednika Skupštine trenutno, neće baviti drugim njegovim opaskama o toj partiji, pokušajem kadriranja, političkom prognozom... već da je dovoljno konstatovati činjenice.

"Trideset godina upravljali smo državom i borili se za građansku Crnu Goru u NATO i EU, i onda kad se najveći dio današnje vlasti obračunavao sa Crnom Gorom, ali i sa onima koje danas zovu međunarodnim partnerima. Dakle, DPS je na građanskoj, evropskoj i evroatlanskoj platformi decenijama, i zato pozdravljamo i podstičemo svaku evoluciju na političkoj sceni koja znači viši nivo političke mobilizacije u ostvarenju tog cilja", zaključuju iz DPS-a.

Preporučujemo za Vas