Đukić: Ne može se nekom biti majka, a nekom maćeha

Predsjednik Skupštine opštine Kolašin tvrdi da neko mora preuzeti odgovornost za kašnjenja, opstrukcije, selektivni pristup i nepoštovanje propisa

12297 pregleda 12 komentar(a)
Foto: SO Kolašin
Foto: SO Kolašin

Predsjednik Skupštine opštine Kolašin Milan Đukić (Grupa birača) pozvao je koalicione partnere da što hitnije razmotre njegov predlog o izmijeni Odluka o organizaciji lokalne samouprave, koje bi omogućile da se unaprijedi rad i efikasnost pojedinih opštinskih organa.

Đukić predlaže da se što prije spoje Sekretarijat za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj i Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

“Razlog je očigledan, a to je da sekretarka Ljiljana Rakočević ne može da iznese obaveze i poslove koje ima njen sekretarijat, jer se već duže vrijeme gomilaju urbanistički, komunalni i saobraćajni problemi. S druge strane, evidentni su stručni kapaciteti sekretara Mila Glavičanina i zaposlenih u Sekretarijatu za životnu sredinu, ali su ti kapaciteti nedovoljno angažovani. Spajanjem ova dva sekretarijata u jedan i imenovanjem novog sekretara, postigla bi se veća efikasnost u radu izvršnih organa zaduženih za ove upravne oblasti“, saopštio je predsjednik SO.

U slučaju da taj predlog ne bude prihvaćen, upozorava on, “odgovornost pred građanima snosiće predsjednik Opštine, sekretarka Rakočević i njihova partija“. Na čelu Opštine je Milosav Bulatović (DPS). Đukić kaže da ne želi da dijelu tu odgovornost, “pogotovo zbog činjenice da većina drugih sekretarijata i službi u sistemu lokalne samouprave pokazuju efikasnost i posvećenost koji su za svaku pohvalu“.

“Neko mora preuzeti odgovornost za kašnjenja, opstrukcije, selektivni pristup i nepoštovanje propisa u oblasti urbanizma, komunalnih poslova i saobraćaja u Kolašinu. Nedopustivo je da se zanemaruju obaveze i prioriteti utvrđeni još na početku mandata, a koji su uvršteni u Kapitalni budžet i Program uređenja prostora za svaku godinu. Predsjednik Opštine mora da sprovodi svoje nadležnosti, a ne da toleriše samovolju kadrova koje je on lično odabrao“, poručuje Đukić.

Ne smije se, kaže on, “dešavati da lokalna uprava za jedan broj građana i investitora bude majka, a za druge maćeha“. Prema njegovim riječima “ne može se proglašavati javni interes samo u naselju Breza, a u industrijskoj zoni u Bakovićima i drugim naseljima da ga nema ili se ne može utvrditi“.

“Ne mogu se prihvatati “naredbe“ i sugestije iz Podgorice, a predlozi i sugestije građana i preduzetnika iz Kolašina ignorisati. Ne može se pojedincima dozvoliti da ruše ulice, postavljaju nelegalne objekte na javnim površinama ili uništavaju saobraćajnice i puteve. Brojni su primjeri za selektivno sprovođenje komunalnog i urbanističkog reda. Posljedica takvog neodgovornog pristupa zakonom propisanim obavezama su mogućnost gubitka povjerenja u institucije, što kao predsjednik SO i jedan od nosilaca koalicione vlasti neću dozvoliti“, zaključuje Đukić.

Kaže i da, ukoliko predsjednik Opštine i DPS nastave da ignorišu njegove predloge i prigovore utemeljene u kontrolnoj funkciji skupštine, osim političkog otklona, pokrenuće sve institucionalne mehanizme za utvrđivanje odgovornosti. Kako je kazao, sve javne politike koje kreira lokalna samouprava treba da budu u interesu građana Kolašina. Na te politike, poručuje Đukić, “ne smiju da utiču neodgovorni pojedinci, opstrukcija ili lične frustracije“.

Bonus video: