Bečić: Predstavljam naraštaje koji će živjeti san naših roditelja - biće dio Evrope, tamo gdje je CG oduvijek pripadala

Bečić je učestvovao na drugom Samitu predsjednika Evropskog parlamenta (EP) i parlamenata država Zapadnog Balkana, koji se održao u sjedištu EP u Briselu

6408 pregleda 16 komentar(a)
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora nepokolebljivo ostaje na evropskom putu, a pomirenje i saradnja su njeno trajno opredjeljenje, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, učestvovao na drugom Samitu predsjednika Evropskog parlamenta (EP) i parlamenata država Zapadnog Balkana, koji se održao u sjedištu EP u Briselu.

„Uoči samita, Bečić je sudjelovao na sastanku Odbora za vanjske poslove EP organizovanog za predsjednike parlamenata Zapadnog Balkana“, kaže se u saopštenju.

Obraćajući se evroposlanicima, on je ponovio potpunu posvećenost ubrzanju sprovođenja reformi, naročito u ključnim oblastima vladavine prava, demokratije, pravosuđa, borbe protiv korupcije i slobode medija, u cilju bolje budućnosti za crnogorske građane.

„Kao predstavnik mlađe generacije i kao najmlađi šef parlamenta u istoriji crnogorskog parlamentarizma, čvrstog sam ubjeđenja da predstavljam naraštaje koji će živjeti san naših roditelja - biće dio Evrope, tamo gdje je Crna Gora oduvijek i pripadala“, poručio je Bečić.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Dejvid Mekalister ocijenio je da je evropskim poslanicima „budućnost Balkana u srcu“, te da je Evropski parlament tokom prethodnih mjeseci intenzivno radio na izvještaju o stanju na Zapadnom Balkanu.

„Neprestano smo radili na postizanju što bolje političke situacije, a u prilog tome govori činjenica od odvojenih 14 milijardi evra za Zapadni Balkan opredijeljenih za postizanje najboljih uslova koji će doprinijeti jačanju odnosa sa svim parlamentima“, rekao je Mekalister.

Kopredsjedavajući POSP-u Vladimir Bilčik kazao je da mu je žao jer Evropski parlament nije bio u mogućnosti da učestvuje u posmatranju izbornih procesa.

On je naglasio da bojkot rada parlamenta nije način za postizanje ciljeva i istakao da je jako važno da parlament iskoristi kontrolnu ulogu koju ima po pitanju rada izvršne vlasti.

Bilčik je naznačio važnost uloge parlamenata po pitanju njegovanja evropske perspektive, kao i pitanju napredovanja u reformama i očuvanju cjelokupnog procesa.

„Situacija sa proširenjem EU je prošla kroz težak period i želim sa ovog mjesta da pošaljem pozitivnu poruku“, zaključio je Bilčik.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula rekao je da Crna Gora ubjedljivo predvodi regatu ka Evropskoj uniji, uz uvjerenje da će bržom dinamikom zatvarati poglavlja, sa nadom da se sva poglavlja zaključe do isteka mandata ovog saziva Evropskog parlamenta.

On je dodao da je postignut politički dogovor o pretpristupnoj pomoći i to na polju jačanja demokratske, normativne i socio-ekonomske transformacije zemalja Zapadnog Balkana.

Otvarajući samit, predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli istakao je da postoje brojni izazovi sa kojima se parlamenti suočavaju, ali da je neophodno usredsrediti se na pristupanje i sprovođenje neophodnih reformi.

Sasoli je konstatovao da je posvećenost igra ključnu uloga kada je u pitanju članstvo u Uniji, pri čemu demokratija i vladavina prava imaju centralno mjesto.

„Mi želimo funkcionalnu demokratiju koja daje rezultate i koja može da odgovori na izazove pred nama. Nalazimo se u periodu kada moramo da promislimo koja su naša zajednička pravila za period nakon kovid krize“, naveo je Sasoli.

Iz Skupštine su kazali da je u svom izlaganju, Bečić predstavio rezultate i dostignuća Skupštine u novom sazivu, uz osvrt na Rezoluciju Evropskog parlamenta za Crnu Goru, kojom je snažno pozdravljeno jačanje transparentnosti i otvorenosti zakonodavnog doma, kao i unapređenje kontrolne i nadzorne uloge.

„Nadovezujući se na rezultate istraživanja po kojima je Skupština najtransparentniji parlament u regionu, Bečić je naglasio posvećenost daljoj izgradnji parlamentarne kulture, kao i jačanju povjerenja građana u predstavničku instituciju“, kaže se u saopštenju.

Bečić je, u odnosu na period pandemije, ukazao da je Skupština bila aktivno uključena u procese prevencije i suzbijanja daljeg širenja epidemije koronavirusa, te da su nove okolnosti uticale na prilagođavanje načina rada u Skupštini, naročito učešćem i glasanjem poslanika na daljinu.

Govoreći o parlamentarnoj saradnji, Bečić je naglasio potrebu da se ista učini konkretnijom i snažnijom u procesu proširenja, uz poziv kolegama da ključnu ulogu preuzme parlamentarna diplomatija.

Samit je zaključen usvajanjem Zajedničke deklaracije, koju su potpisali predsjednik Sasoli i predsjednici parlamenata zapadnobalkanske šestorke.

Bonus video: