Abazović: Crna Gora se više neće prepoznavati po švercu cigareta

„Vlada je demonstrirala odlučnost u borbi protiv kriminala i korupcije. Ekspertiza italijanskih kolega biće od velike važnosti da završimo posao koji se tiče poglavlja 23 i 24, kao ključnog izazova u pregovaračkom procesu“

13805 pregleda 18 komentar(a)
Abazović-Lamorđeze, Foto: Vlada CG
Abazović-Lamorđeze, Foto: Vlada CG

„Vlada je demonstrirala odlučnost u borbi protiv kriminala i korupcije. Ekspertiza italijanskih kolega biće od velike važnosti da završimo posao koji se tiče poglavlja 23 i 24, kao ključnog izazova u pregovaračkom procesu“, naveo je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović nakon bilateralnog susreta sa ministarkom unutrašnjih poslova Italije, Lućanom Lamorđeze, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Kako dodaju, Abazović je naveo da su odnosi Crne Gore i Italije višestruko intenzivni, naročito u oblasti bezbjednosti.

"Govoreći o aktivnostima nove Vlade na suzbijanju šverca, Abazović je naglasio da Crna Gora ima ambiciju da se više ne prepoznaje po švercu cigareta i narkotika i da je u tom smislu veoma značajno produbljivanje saradnje sa italijanskim bezbjednosnim strukturama", navodi se u saopštenju.

Dodaju kako je ministarka Lamorđeze kazala da Italija snažno podržava reformski put Crne Gore koji će kako je navela "našoj zemlji otvoriti vrata Evropske unije, podstičući operativnu podršku u evropskim projektima borbe protiv organizovanog kriminala i vladavine prava".

Prema navodima Vlade, u kontekstu perspektive jačanja intezivne policijske saradnje između Italije i Crne Gore, ministarka unutrašnjih poslova je među prioritetima ukazala na zajedničke istražne aktivnosti, za traganje i hapšenje bjegunaca osuđenih od strane italijanskih pravosudnih organa, kao i na borbu protiv transnacionalnih kriminalnih organizacija, u nadi da se brzo može finalizovati Tehnički sporazum između dvije zemlje za borbu protiv šverca narkotika.

Dodaju da je Abazović prihvatio inicijativu ministarke Lamorđeze o potpisivanju Tehničkog sporazuma i pozvao je da posjeti Crnu Goru, iskazavši zahvalnost zbog ponuđene ekspertize u dijelu reorganizacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Bonus video: