DPS: Nova vlast obustavila podršku za finansiranje usluge Pomoć u kući

„Danas imamo situaciju da je broj korisnika sveden na svega 750, preko 500 korisnika uskraćeno je za ovo pravo dok oko 85 geronto domaćica pruža uslugu, što je za oko 36 manje nego predhodne godine“, ukazali su iz Komisije

6374 pregleda 2 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Nova vlast obustavila je podršku za finansiranje usluge Pomoć u kući, koju je Ministarstvo rada i socijalnog staranja finansiralo u 15 crnogorskih opština, kazali su iz Komisije za brigu i unaprijeđenje kvaliteta života starije populacije Demokratske partije socijalista (DPS).

Oni su apelovali na građane da, ukoliko imaju potrebu za tom uslugom, podnesu zahtjev u Centar za socijalni rad, i da im se omogući njeno pružanje, ne oročavajući samo na 15 odabranih opština.

Iz Komisije su naveli da je Ministarstvo po projektu “Nastavak reforme sistema socijalne zaštite“ od jula 2015. godine do marta prošle godine finansiralo uslugu “Pomoć u kući za stare“ u 15 opština Crne Gore, u sjevernom i centralnom regionu.

„I to kroz angažman 120 saradnica za oko 1,2 hiljade korisnika u opštinama Bijelo Polje, Danilovgrad, Nikšić, Plužine, Pljevlja, Žabljak, Kolašin, Mojkovac, Berane, Andrijevica, Petnjica, Plav, Gusinje, Rožaje i Prijestonici Cetinje“, navodi se u saopštenju.

Pružaoci usluge su, kako se dodaje, bili Centri za socijalni rad, a saradnice su bile angažovane ugovorom o djelu.

„Usluga se pružala odrasloj i staroj osobi kojoj je, usljed posebnih okolnosti i socijalnog rizika, bio potreban ovaj oblik socijalne zaštite“, kaže se u saopštenju.

Iz Komisije su naveli da je od 1. marta prošle godine, uslugu “Pomoć u kući“, putem javnog poziva za finansiranje te usluge koji je raspisalo ministarstvo, za period do 31. decembra prošle godine pružao Crveni krst u navedenim opštinama.

Prema njihovim riječima, uslugu je koristilo 1.210 korisnika, a putem ugovora o djelu bila je angažovana 121 saradnica, a Ministarstvo je finansiralo tu uslugu u iznosu od 294.300 eura.

„Tokom prethodne godine koja je bila obilježena epidemijom, usluga se nije prekidala već je još intenzivnije nastavljena i prilagođena potrebama korisnika na način da su im geronto domaćice odnosile namirnice, ljekove na kućni prag kako se ne bi izlagali riziku epidemije“, naveli su iz Komisije.

Time se, kako dodaju, obezbijedila adekvatna potreba korisnika koja je bila još izraženija u periodu korone.

Navodi se da je dolaskom nove vlasti obustavljena podrška za finansiranje usluge “Pomoć u kući“, prvih par mjeseci, na šta su reagovali i korisnici i geronto domaćice.

„Danas imamo situaciju da je broj korisnika sveden na svega 750, preko 500 korisnika uskraćeno je za ovo pravo dok oko 85 geronto domaćica pruža uslugu, što je za oko 36 manje nego predhodne godine“, ukazali su iz Komisije.

Prema njihovim riječima, resorno ministarstvo, u trenucima kada se povećava potreba za tom uslugom, pokušava da štedi na one korisnike kojima je najpotrebnija usluga.

„Žalosno je što je značajan broj korisnika geronto programa iz Nikšića, aplicirao u Dom za stare jer nema povjerenja u donosioce odluka koji su uveli participaciju za ovu uslugu, pa revidirali i povećavali cijenu participacije a sve na uštrb korisika ovih prava“, smatraju u Komisiji.

Oni su rekli da ovakav odnos vlasti usmjerava na proces institucionalizacije a ne deinstitucionalizacije „čemu smo se zalagali kao država svih ovih godina i ulažući sredstva za razvoj usluga u zajednici kao što je “Pomoć u kući“ i “Dnevni boravci za starija lica“, a što je najbitnije, time odložili institucionalizaciju.“

Iz Komsije su apelovali na građane da, ukoliko imaju potrebu za tom uslugom, podnesu zahtjev u Centar za socijalni rad, i da im omogući njeno pružanje ne oročavajući samo na 15 odabranih opština.

„Već shodno Zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti, država mora da obezbijedi i garantuje dostupnost svih usluga za sve korisnike na teritoriji Crne Gore za one kojima je usluga potrebna“, poručili su iz Komisije.

Oni su podsjetili da je u prethodnim godima Vlada razvijala usluge “Dnevni boravak za starija lica“ i da je do ove godine razvila 12 takvih usluga.

Iz Komisije su naveli da je u tim dnevnim boravcima preko 170 korisnika naišlo na podršku, kako stručnu tako i svojih vršnjaka, čime su oplemenili svoj život i ublažili samoću.

„U okviru dnevnog boravka im je obezbijeđen bio topli obrok, organizovane kulturno-zabavne aktivnosti, izleti, podrška zdravstvene njege, mjerenje krvnog pritiska i šećera“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, tokom epidemijske situacije, i ova usluga prilagođena potrebi korisnika tako što je topli obrok odnošen na kućni prag korisnika usluga dnevnog boravka.

Iz Komisije su kazali da su, tokom ove godine od marta/aprila zatvoreni dnevni boravci, da se ne pruža usluga za više od 170 ljudi i da je ugroženo sve što je urađeno prethodnih godina.

Oni su dodali da su sredstva za tu uslugu u postojećih 12 dnevnih boravaka na mjesečnom nivou iznosila oko 23 hiljade eura.

„Tokom prethodne godine dogovorena je izgradnja Dnevnog boravka za stare u Kolašinu gdje je Opština obezbijedila prostor, a prethodna Vlada sredstva za adaptaciju u iznosu od oko 65 hilhada eura“, naveli su iz Komisije.

Prostorije su, kako se dodaje, adaptirane u potpunosti i stoje zatvorene „jer aktuelna Vlada nema kapacitete da pusti dnevni boravak u funkciji i obezbijedi sredstva za funkcionisanje.“

Bonus video: