Krivokapić: Siguran sam da će od jula biti uspostavljen direktan avio saobraćaj između Crne Gore i Rusije

"Pošto je Crna Gora po svim kriterijumima ušla u zeleni pojas, ja sam siguran da će već početkom sljedećeg mjeseca letovi iz Moskve i nama dragi turisti biti dočekani klasičnim gostoljubljem, toplim morem, divnim osjećajem koji imaju i vezuje ih za Crnu Goru"

37273 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić siguran je da će od jula mjeseca biti uspostavljen direktan avio saobraćaj između Crne Gore i Rusije.

On je uvjeren da je isključivi razlog što je Rusija ukinula letove iz Moskve i Sankt Petersburga ka Podgorici i Tivtu bila epidemiološka situacija u Crnoj Gori.

Krivokapić je prisustvovao proslavi u organizaciji ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori, povodom Dana Rusije, 310. godišnjice od prvih političkih kontakata između Rusije i Crne Gore i 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Pošto je Crna Gora po svim kriterijumima ušla u zeleni pojas, ja sam siguran da će već početkom sljedećeg mjeseca letovi iz Moskve i nama dragi turisti biti dočekani klasičnim gostoljubljem, toplim morem, divnim osjećajem koji imaju i vezuje ih za Crnu Goru. To je ono što nas spaja. Sve što nas spaja treba da unapređujemo, da ono što nas razdvaja pokušamo da razumijemo jedni druge i da na najbolji način odgovorimo u korist građana i Rusije i Crne Gore“, rekao je Krivokapić.

prijem ambasada Rusije
foto: Luka Zeković

Premijer je kazao i da je opredjeljenje Vlade potpuno jasno i nedvosmisleno i da je ono iskazano Sporazumom koji potpisao zajedno sa Aleksom Bečićem i Dritanom Abazovićem, kao znak buduće spoljnopolitičke orijentacije Crne Gore.

"Iz takve spoljnopolitičke orijentacije možda je neko očekivao drugačiji odnos ove Vlade prema Ruskoj Federaciji. A mi ništa ne tražimo nego da se razumijemo i da Ruska Federacija ima isti ili sličan odnos sa drugim članicama Evropske unije, kojima teži i Crna Gora. Ono što je specifično, a mi živimo u vremenu brojnih dezinformacija, vrlo često te dezinformacije utiču na određene političke odluke. Politika ovoga vremena je racionalna politika, ona je realna i pragmatična i u tom realizmu i pragmatičnosti mi treba da gradimo buduće dobre odnose i to na onim prostorima koji ne predstavljaju prepreku za razumijevanje. A to su prije svega, kultura, obrazovanje, nauka, inovacije, naravno i jačanje trgovinsko-ekonomskih odnosa", rekao je Krivopkapić.

On se zahvalio ruskom ambasadoru što ga je pozvao na proslavu "tri jubileja".

"Prvi jubilej koji je star 310 godina, drugi koji je star 15 godina i onaj koji je vječni a obilježava odnos ruskog naroda prema svojoj Rodini. Zato želim da iskažem moje zadovoljstvo i pozdravim sve građane Rusije u ime Crne Gore i poželim svako dobro, puno uspjeha u budućem radu", rekao je Krivokapić.

On je podsjetio da je predsjednik Rusije Vladimir Putin među prvima priznao nezavisnost Crne Gore.

"Jedan od elemenata koji je bitan a treba naglasiti je da je Vlada Ruske Federacije podržavala proevropski put Crne Gore. Onaj trenutak koji je nekako poremetio odnose je opredjeljenje spoljne politike Crne Gore koji se desio 2016.godine i kada je Crna Gora odlučila da bude član NATO saveza. To je zasigurno jedan trenutak koji je predstavljao kritični momenat u našim relacijama. Ali, znate kako, kao i u životu, ako ste prijatelji, prijatelji su vječni. I ako imate prijatelja, prijatelj vas razumije", rekao je Krivokapić.

Bonus video: